Peste 14 milioane de persoane, aproape o treime din populația Ucrainei, au fost nevoite să își părăsească locuințele în cei doi ani de când Rusia a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei, a raportat joi Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), potrivit Kyiv Independent

De la începutul invaziei la scară largă, în februarie 2022, 4,5 milioane de persoane s-au întors în Ucraina, a precizat OIM.

Alte 3,7 milioane de persoane sunt strămutate în interiorul Ucrainei, în timp ce aproape 6,5 milioane sunt refugiate în străinătate, potrivit datelor OIM.

OIM a precizat că a oferit sprijin în 11 țări vecine, „oferind ajutor critic și salvator de vieți celor care au cea mai mare nevoie”.

Peste 14,6 milioane de persoane, aproximativ 40% din populația Ucrainei, „au în continuare nevoie de o formă de asistență umanitară în 2024, în timp ce 2,2 milioane de refugiați au nevoie de asistență în țările vecine”, a precizat OIM.

Mai mult de jumătate dintre refugiații ucraineni intervievați au declarat că intenționează să se întoarcă în Ucraina în viitor, potrivit unui studiu realizat de Vox Ucraina și publicat pe 16 ianuarie.

 

coral