Două pistoale care i-au aparţinut lui Napoleon Bonaparte şi cu care s-a gândit să se sinucidă după abdicarea sa din 1814, au fost scoase la licitaţie, duminică, în Franţa, deși Guvernul de la Paris a refuzat să acorde un certificat de export.

Cele două pistoale, bogat decorate, sunt clasificate drept „comori naţionale” în Franţa, au fost vândute la licitaţie pentru 1,69 milioane de euro (onorarii incluse), a anunţat casa de licitaţii Osenat.

„Clasificarea ca tezaur naţional conferă obiectului o valoare incredibilă”, a comentat un reprezentant al Osenat.

Cele două arme au fost „considerate comori naţionale” de către Comisia consultativă a comorilor naţionale într-un aviz care însoţeşte ordinul de refuz al certificatului de export publicat, sâmbătă, în Journal officiel.

„Vândute în preţioasa lor cutie din lemn şi cu accesoriile lor, aceste două pistoale cu percuţie, încrustate cu aur şi argint, reprezentând profilul împăratului, erau estimate la o valoare cuprinsă între 1,2 şi 1,5 milioane de euro”, a declarat expertul Jean-Pierre Osenat pentru AFP .

Casele de licitaţii Osenat şi Rossini, specializate în epoca napoleoniană şi care au organizat licitaţia la Fontainebleau, în apropiere de Paris, alături de alte 237 de loturi, nu au oferit detalii despre cumpărător, dar consideră vânzarea un succes.

Napoleon a comandat special această pereche de pistoale celebrului armurier Louis Marin Gosset, acestea fiind realizate din materiale nobile precum rădăcină de nuc, abanos, catifea verde şi perle.

Aceste arme sunt legate direct de tentativa sa de sinucidere de la Fontainebleau, din noaptea de 12-13 aprilie 1814, în timpul primei sale abdicări.

Încarcerat în palatul Fontainebleau după ce a fost învins în 1814 de aliaţi (Rusia, Austria şi Prusia, precum şi Marea Britanie), Napoleon era complet deprimat şi a vrut să se sinucidă cu unul dintre aceste pistoale înainte de a accepta exilul pe insula Elba.

„Dar marele său scutier Caulaincourt (Armand Augustin Louis, marchiz de Caulaincourt, duce de Vicence, 1773-1827) a îndepărtat praful de puşcă. Napoleon a luat apoi nişte otravă, dar a vomitat-o şi nu a murit. Împăratul i-a dăruit apoi cele două pistoale şi o sabie lui Caulaincourt în amintirea loialităţii sale în acele zile negre. De atunci, acestea au rămas în familia sa, care a decis să se despartă de ele”, a mai precizat Osenat pentru susra citată.

Potrivit Ministerului Culturii din Franța, pistoalele ar trebui să fie destinate colecţiilor naţionale şi, în special, sabiei pe care Napoleon a dăruit-o, de asemenea, generalului Coulaincourt în aceeaşi perioadă după ce a fost detronat.

„Indiferent de valoarea şi vechimea sa, un obiect cultural clasificat drept tezaur naţional nu poate părăsi Franţa decât temporar, cu întoarcere obligatorie”, explică Ministerul Culturii.

De altfel, Guvernul de la Paris a refuzat să acorde un certificat de export, ceea ce înseamnă că timp de 30 de luni autorităţile franceze pot face o ofertă de cumpărare proprietarului operei, care are dreptul să refuze. Dacă statul renunţă la achiziţie, pistoalele pot părăsi ţara.

Anul trecut, în noiembrie, faimosul bicorn negru al împăratului, cu cocarda sa roşie, albă şi albastră, a fost vândut pentru 1,932 milioane de euro (inclusiv costurile), un record mondial, amintește Agerpres.

FOTO – Profimedia