Polonia a semnat cu Coreea de Sud un contract în valoare de 2,6 miliarde de dolari prin care va cumpăra încă 150 de obuziere autopropulsate K9, a anunţat vineri guvernul de la Varşovia, potrivit Reuters și Agerpres.

Primele obuziere autopropulsate K9 pentru Forțele armate poloneze au fost livrate în decembrie 2022Foto: Wojciech Stryk / Alamy / Alamy / Profimedia

Conform înţelegerii semnate cu compania sud-coreeană Hanwha Defence, şase obuziere K9 vor fi livrate în anul 2025, iar celelalte, din versiunea K9PL care va fi fabricată în Polonia, în 2026-2027. Contractul mai cuprinde un pachet de instruire şi logistică, precum şi furnizarea unui stoc semnificativ de obuze de calibrul 155 mm.

Acest contract se adaugă celui deja încheiat pentru achiziţia de către Polonia a 672 de obuziere autopropulsate K9, din care o parte vor fi fabricate în versiunea K9PL în Polonia, unde va fi creată de asemenea o infrastructură pentru întreţinerea, repararea şi modernizarea acestor echipamente.

Ţară vecină şi susţinătoare puternică a Ucrainei în războiul cu Rusia, Polonia va aloca anul acesta Apărării 4% din PIB, adică dublu faţă de procentul de 2% cerut în cadrul NATO.

Polonia a încheiat contracte pentru achiziţii masive de armament

De când a început acest război, Polonia a încheiat numeroase contracte pentru achiziţii masive de armament, în special cu SUA şi Coreea de Sud. Pentru unul din aceste contracte, Washingtonul a aprobat la sfârşitul lunii august vânzarea a 96 de elicoptere de atac Apache către armata poloneză, contract în valoare de 12 miliarde de dolari.

Alte contracte majore de achiziţii de armament din SUA au fost semnate pentru 32 de avioane de luptă F-35, 366 de tancuri Abrams şi sisteme antiaeriene Patriot.

Din Coreea de Sud armata poloneză va mai cumpăra circa o mie de tancuri K2 Black Panther, 50 de avioane de luptă FA-50 şi 288 de lansatoare multiple de rachete K239.

Polonia a încheiat de asemenea cu filiala britanică a producătorului de armament european MBDA un contract de circa 2,2 miliarde de euro pentru achiziţia de rachete antiaeriene, plus un contract de circa 1,4 miliarde de euro pentru patru sisteme norvegiene de rachete antinavă Kongsberg.

  coral