O nouă masă de aer încărcat de particule de praf saharian ajunge marți, 16 aprilie, deasupra României.

Depunerile de praf saharian vor putea fi observate în zonele și în intervalele în care va ploua, spun meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

Norul de praf saharian se îndreaptă spre Ucraina
Potrivit ANM, de marți, de la ora 12:00, până joi, la ora 00:00, circulația aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei.

Această masă de aer va ajunge deasupra României pe parcursul zilei de marți, iar depunerile de praf vor putea fi observate în zonele și în intervalele în care va ploua.

În noaptea de miercuri spre joi masa de aer încărcată cu particule de praf se va deplasa spre Marea Neagră și Ucraina.

Încă de la începutul lunii aprilie România a fost măturată de vânturi care au adus particule de praf saharian în țara noastră. Mai întâi, praful saharian a apărut pe teritoriul României luni, 1 aprilie, şi apoi marţi, 2 aprilie. La momentul acela, ANM a anunțat că în vestul, nordul şi centrul țării au fost observate depuneri de praf saharian.

„La finalul lunii martie, circulaţia predominant sud-vestică a favorizat pătrunderea unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană deasupra României.

În perioada 1 aprilie, ora 10:00 – 2 aprilie, ora 22:00 se vor menţine particule de praf deasupra teritoriului României, iar depuneri de praf vor fi observate începând cu noaptea de luni spre marţi, în vest, nord şi centru, unde sunt prognozate ploi”, anunțat ANM într-un comunicat.

 

coral