Cătălin Predoiu, ministrul de Interne, a detaliat că fostul primar al Baia Mare, Cătălin Cherecheş, va fi extradat din Germania printr-o procedură obișnuită, care, conform practicii anterioare, ar dura între 30 și 45 de zile. Cherecheş a refuzat să fie supus unei proceduri simplificate care ar fi durat 10 zile. Predoiu a discutat și despre dificultățile legate de extrădările din Italia.

„Conform practicii anterioare, procedura va dura undeva între 30 și 45 de zile, în funcție de instanță”, a subliniat Cătălin Predoiu, într-o apariție la Antena 3, explicând referitor la procedura standard prin care fostul primar al Baia Mare, Cătălin Cherecheş, va fi extrădat din Germania.

Predoiu a precizat că acest lucru este parte a unei proceduri standard europene, unde nu sunt implicate direct ministerele Justiției sau de Interne din România și Germania.

De asemenea, a menționat problemele referitoare la extrădările eșuate din Italia, arătând că procedurile sunt extrem de riguroase și tehnice.

„S-a discutat în mod legitim despre această problemă a extrădărilor, unele reușite, altele nu, în ultimii ani. Procedurile de extrădare sunt extrem de formale, verificând o serie de criterii, cum ar fi existența unui mandat european de arestare sau cererea de extrădare, identitatea persoanei și corespondența infracțiunii în legislația țării solicitante. Deci, sunt criterii tehnice care sunt verificate, și nu o dezbatere a cauzei în sine”, a subliniat Predoiu.

El a explicat, de asemenea, că instanța din Bari, Italia, a adoptat uneori o abordare dincolo de formalismul standard al cererilor de extrădare, analizând hotărârea judecătorească, ceea ce depășește cadrul normal al procedurilor de extrădare.

Predoiu a adăugat că Italia are o lege care permite respingerea extrădării din motive economice, familiale sau emoționale, fiind în procedură de infrigement cu Comisia Europeană.