Un tribunal elvețian a condamnat un fost ministru la 20 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanității.

coral

Ousman Sonko, ministru în Gambia, a fugit în Elveția în 2016, cu puțin timp înainte ca președintele Gambiei Yahya Jammeh să fie forțat să plece de la putere după ce a refuzat să recunoască că a pierdut alegerile, potrivit BBC. Guvernul său a fost acuzat de numeroase încălcări ale drepturilor omului.

După ce organizațiile neguvernamentale au prezentat dovezi ale atrocităților comise împotriva oponenților politici ai lui Jammeh, Sonko a fost arestat. Avocații lui Sonko au susținut că el nu este responsabil pentru cele întâmplate.

Fostul ministru de interne, în vârstă de 55 de ani, a fost condamnat miercuri pentru crime și tortură. El a fost achitat de acuzația de viol.

Ousman Sonko poate face recurs împotriva sentinței, pronunțată de Tribunalul Penal Federal Elvețian din orașul Bellinzona.

Instanța din Elveția a judecat cazul în baza principiului jurisdicției universale, care permite țărilor să judece persoane pentru crime care au avut loc în altă parte. Sonko este cel mai înalt oficial guvernamental care a fost judecat vreodată în conformitate cu acest principiu în Europa.