Premierul Franței, Gabriel Attal, a anunțat vineri, pe fondul protestelor masive ale fermierilor, măsuri imediate pentru simplificarea activităților în agricultură, subliniind că vrea menținerea ”suveranității alimentare și energetice” și semnalând că Parisul va bloca Acordul comercial între Uniunea Europeană și națiuni din America Latină (Mercosur).

În contextul în care mai multe autostrăzi din Franța sunt blocate de fermieri, premierul Gabriel Attal s-a deplasat vineri în localitatea Montastruc-de-Salies, situată în departamentul Haute-Garonne.

”Am venit pentru a vă spune în cel mai clar mod posibil care este viziunea Guvernului, a președintelui Republicii, asupra agriculturii. Luptăm pentru independența noastră agricolă, pentru suveranitate. Se vorbește frecvent de cuvântul suveranitate, adică trebuie să depindem mai puțin de alții și mai mult de noi. Nu vreau să depindem de alții în materie de alimentație și pentru niciun subiect esențial pentru țara noastră. Trebuie să ne păstrăm suveranitatea alimentară și energetică, trebuie să ne luptăm permanent pentru agricultura franceză. Trebuie să ne conservăm tradițiile și identitatea. Franța este o putere agricolă”, a afirmat Gabriel Attal.

Premierul Franței a anunțat că va acționa imediat pentru simplificarea procedurilor administrative.

”Voi anunța un efort inedit, inedit prin forța de reacție, în doar câteva zile, inedit prin amploare, voi acționa pe toate fronturile, asupra normelor, asupra simplificării, asupra relațiilor cu Europa, asupra fiscalității, asupra remunerării muncii, pe baza a trei piloni foarte clari: vom acționa foarte rapid pentru a vă proteja veniturile, pentru a vă simplifica și facilita viața și, în final, pentru pregătirea viitorului agriculturii noastre. Și, pentru a vă demonstra că sunt motivat în sensul oferirii unor lucruri concrete, începând de astăzi, decid zece măsuri de simplificare imediată, pe care le voi aplica, în cea mai mare parte, prin decret, începând de mâine”, a subliniat Gabriel Attal.

Prim-ministrul Franței a anunțat, printre altele, planuri pentru simplificarea accesului la resurse de apă, limitarea controalelor administrative și reducerea accizelor la motorina agricolă.

Franța se opune Acordului UE-Mercosur

În plus, premierul Gabriel Attal a anunțat că Parisul va bloca semnarea Acordului comercial negociat de Uniunea Europeană cu națiunile din America Latină (Mercosur).

”Franța se opune clar semnării acestui acord comercial. Reafirm acest lucru foarte clar. Președintele Republicii s-a opus permanent acestui acord și vom continua să ne opunem”, a subliniat Gabriel Attal.

Uniunea Europeană și statele din cadrul Pieței Comune a Sudului (Mercosur) – Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay – au ajuns în 2019 la un acord de principiu pentru un acord comercial, după aproape 20 de ani de negocieri. Acordul UE-Mercosur ar crea cel mai mare spațiu comercial din lume, implicând aproximativ 780 de milioane de locuitori.

Imediat după declarațiile premierului Franței, agricultorii au început să se retragă de pe autostrăzile pe care le blocau la periferia orașelor Bordeaux, Montpellier și Lyon.

Însă Jérôme Bayle, unul dintre liderii mișcării de protest, a anunțat că se gândește dacă eliberează Autostrada A64, conform cotidianului Le Figaro.

Jordan Bardella, liderul formațiunii de extremă-dreapta Mobilizarea Națională (RN), din care face parte și Marine Le Pen, a criticat abordarea premierului.

”Gabriel Attal nu a anunțat nimic care să asigure continuarea și înnoirea modelului agricol francez”, a declarat Jordan Bardella.

coral