Președintele Argentinei, Javier Milei, a afirmat miercuri, la Forumul Economic Mondial de la Davos, că Occidentul este ”în pericol” din cauza ”socialismului”, pledând pentru respingerea ”colectivismului” și cerând aplicarea modelului capitalist.

”Mă aflu aici pentru a vă spune că Occidentul este în pericol. Este în pericol pentru că, deși s-ar presupune că ar trebui să apere valorile occidentale, a rămas blocat într-o viziune asupra lumii care conduce în mod inevitabil la socialism și, drept consecință, la sărăcie”, a declarat Javier Milei, în discursul rostit la Forumul Economic Mondial, aflat în curs în orașul elvețian Davos.

”Din nefericire, în ultimele decenii, motivați de dorințe întemeiate pe rațiunea bună de ajutare a celor în nevoie sau de protejare a categoriilor privilegiate, principalii lideri ai lumii occidentale au abandonat modelul libertății în favoarea unor diverse versiuni a ceea ce se numește colectivism. Ne aflăm aici pentru a spune că experimentele colectiviste nu sunt niciodată soluțiile la problemele care îi afectează pe cetățenii lumii, ci dimpotrivă, acestea sunt cauzele problemelor”, a avertizat Javier Milei.

Liderul Argentinei a pledat, conform postului CNBC, pentru aplicarea ”capitalismului activităților economice libere”.

Participarea la Forumul Economic Mondial de la Davos marchează prima vizită în străinătate efectuată de Javier Milei de când a început mandatul de președinte al Argentinei, în decembrie 2023. Înainte de a ajunge în Elveția, Javier Milei a afirmat, conform agenției Reuters, că va pleda pentru ”promovarea ideilor libertății la un forum contaminat de agenda socialistă 2030, care va genera doar probleme în lume”.

Un politician libertarian, Javier Milei s-a descris ”anarho-capitalist” în campania electorală din Argentina și, imediat după începerea mandatului, a lansat un amplu program de simplificare a reglementărilor economice. ”Obiectivul este începerea reconstrucției țării, prin desființarea numărului mare de reglementări care au blocat creșterea economică”, a declarat Javier Milei într-un discurs rostit în decembrie 2023.

=

coral