Rezerva Federală a semnalat că dobânzile din SUA vor rămâne probabil mai mari pentru mai mult timp, deoarece cea mai mare economie a lumii se luptă cu o inflație persistentă.

Jay Powell, președintele FED Foto: Chip Somodevilla / Getty Images / Profimedia

Membrii comitetului de politică monetară au declarat, după reuniunea de miercuri, că a existat „o lipsă de progrese” în atingerea obiectivului de inflație de 2% în ultimele luni.

„Probabil va dura mai mult până să fim convinși că suntem pe o cale durabilă spre o inflație de 2%”, a declarat președintele Fed, Jay Powell, în timpul unei conferințe de presă după anunț. „Nu știu cât va dura.”

Dar Fed a indicat, de asemenea, că nu ia în considerare noi creșteri ale ratelor pentru a contracara recenta creștere a inflației, spunând că riscurile pentru îndeplinirea obiectivelor comune de ocupare a forței de muncă deplină și presiuni inflaționiste reduse.

„Cred că este puțin probabil ca următoarea mișcare a ratei de politică monetară să fie o creștere”, a spus Powell. Comentariile au impulsionat inițial acțiunile americane, dar acele mișcări s-au inversat mai târziu în cursul zilei, acțiunile închizând în scădere.

Comentariile lui Powell au venit în timp ce banca centrală a SUA a menținut rate ale dobânzilor la 5,25% până la 5,5%, un nivel maxim în ultimii 23 de ani.

Semnalul de rate mai mari pentru o perioadă mai lungă de la Fed urmează date recente care arată că inflația a crescut din nou, în mare parte determinată de combustibili mai scumpi, în timp ce economia SUA a crescut mai lent în primul trimestru al anului decât se aștepta.

Comentariile Fed înseamnă, de asemenea, că dobânzile la împrumuturi ar putea rămâne mai mari pentru mulți alegători din SUA în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din noiembrie din acest an. Președintele Joe Biden a spus recent că „se aștepta ca aceste rate să scadă” anul acesta.

„Marja de manevră a Fed s-a micșorat drastic, inflația crescând, creșterea încetinind, iar calendarul politic devenind o constrângere din ce în ce mai strânsă”, a spus Eswar Prasad, profesor de economie la Universitatea Cornell.

„Spectrul stagflației, pe care Fed părea să-l fi lăsat decisiv în urmă în 2023, este acum din nou în calcule”, a adăugat el.