Românii urmează să se bucure de o perioadă mai prosperă decât până acum, deoarece vom avea parte de ieftiniri în linie, pe fondul diminuării inflației.

În cel mai recent raport pe care l-a publicat Institutul Național de Statistică (INS), inflația a început să intre la apă.

Dacă nu ești la curent cu termenii economici, inflația se referă la scumpiri. O rată mare a inflației atrage după sine prețuri mari în toată economia, de asta vezi cum la raft plătești mai mulți bani pe mâncare, la fel și pe facturi, chirii, chiar și pe ratele la bancă, fiindcă ea presupune și înăsprirea politicilor monetare, motiv pentru care ai și accesul la finanțare îngreunat.

Ei bine, toate aceste probleme, dar și multe altele, sunt pe cale să se rezolve. Pregătește-te pentru marele val de ieftiniri.

INS ne spune că în ianuarie 2023 rata anuală a inflaţiei a fost calculată la doar 15,1%, față de 16,4% cât era în decembrie 2022.

Au venit și vremurile bune. Ieftiniri masive la tot ce cumperi!
Totuși, ne mai arată statistica, încă nu putem spune că am scăpat de scumpiri, chiar dacă suntem pe drumul cel bun, fiindcă în ianuarie 2023 față de ianuarie 2022, mărfurile alimentare sunt mai scumpe cu 22,47%, cele nealimentare cu 11,88%, iar serviciile cu 10,27%.

„Preţurile de consum în luna ianuarie 2023 comparativ cu luna decembrie 2022 au crescut cu 0,3%. Rata anuală a inflaţiei în luna ianuarie 2023 comparativ cu luna ianuarie 2022 este 15,1%.

Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (februarie 2022 – ianuarie 2023) faţă de precedentele 12 luni (februarie 2021 – ianuarie 2022) este 14,3%”, conform INS.

Mai mult decât veștile bune legate de diminuarea inflației, avem o perspectivă mai pozitivă și în privința evoluției economiei românești, semn că nu ne vom confrunta cu o criză economică.

„Noile date statistice reconfirmă creșterea semnificativ peste așteptări a activității economice în trimestrul III 2022 și într-un ritm similar celui din precedentele trei luni, respectiv 1,2 la sută, implicând o mărire a excedentului de cerere agregată și în acest interval”, explică Banca Națională a României, într-un raport recent.