Prim-ministra daneză, Mette Frederiksen, a declarat, marţi, la televiziunea publică DR, că încă nu se simte mai bine, la patru zile după ce a fost agresată în stradă.

Ea a fost lovită, vineri după-amiază, în timp ce se plimba în centrul capitalei Copenhaga. Agresorul, un polonez în vârstă de 39 de ani, a fost imediat reţinut şi se află în arest preventiv. Poliţia consideră că gestul său nu a fost motivat politic.

„Încă nu sunt în cea mai bună formă şi nu sunt chiar eu însămi”, a spus şefa guvernului danez, care consideră că atacul împotriva ei „este, de asemenea, un atac împotriva noastră, a tuturor”, dat fiind că este şefa guvernului.

În urma examenului medical la care a fost supusă după ce respectivul agresor a lovit-o cu pumnul medicii au constatat o „uşoară entorsă cervicală”.

Deşi nu se află în proximitatea Rusiei, Danemarca s-a remarcat sub conducerea lui Mette Frederiksen printre ţările care sprijină Ucraina cel mai mult, oferindu-i acesteia ajutoare militare ce însumează miliarde de euro.

Numele ei a fost, de asemenea, avansat ca posibilă succesoare a lui Jens Stoltenberg în postul de secretar general al NATO, însă ea a exclus această posibilitate.