Primăria Cluj-Napoca pune la bătaie 10.2 milioane lei pentru îngroparea punctelor de colectare a deşelui menajer în oraş. Vorbim despre 200 de platforme gospodărești.

Licitaţia publică privind "amplasare platforme subterane pentru colectarea deşeurilor menajere în municipiul Cluj-Napoca" a fos lansată în SEAP miercuri, 20 martie 2019. Contractul este estimat la 10.200.000 lei, fonduri bugetare. Criteriul de atribuire este preţul cel mai scăzut, iar termenul limită de depunere a ofertelor este 8 aprilie 2019. 

Amintim că, la începutul lunii februarie 2019, consilierii locali au adoptat proiectul de hotărâre privind "aprobarea indicatorilor tehnico-economici la obiectivul de investiții „Amplasare platforme subterane pentru colectarea deșeurilor menajere în municipiul Cluj-Napoca” – 200 de platforme, urmare a actualizării studiului de fezabilitate aprobat prin Hotărârea nr. 838/22.09.2017". Costul celor 800 de containere este de 9.5 milioane lei, restul sumei fiind alocată pentru proiectare, asistenţă şi alte cheltuieli. Banii provin de la bugetul local. 

Primele 100 platforme subterane pentru colectarea deșeurilor menajere în municipiul Cluj-Napoca au fost achiziţionate în 2017, în urma unei investiţii de 4.7 milioane de lei (fără TVA), iar primul punct gospodăresc îngropat a devenit operațional în luna noiembrie a aceluiaşi an, în Mănăştur. Anterior, în Cluj-Napoca, mai exista un singur loc unde gunoaiele au fost îngropate, o investiţie din 2016 a societăţii de salubrizare Rosal.

Societatea bihoreană Euriteh SRL a câştigat licitaţia pentru îngroparea punctelor gospodărești, iar proiectul prevedea şi amplasarea de astfel de platforme în școlile și în liceele din oraș (Școala Horea, Liceul Ana Aslan, Liceul Nicolae Bălcescu, Liceul Avram Iancu, Colegiul Edmond Nicolau etc.). Lucrările s-au încheiat în toamna lui 2018. 

Realizarea punctelor îngropate de colectare a deşeurilor apar în strategia de dezvoltare a oraşului pentru perioada 2014-2020. Autorii studiului recomandă „îmbunătățirea sistemului de precolectare prin înlocuirea platforme supraterane cu platforme subterane (îngropate)".

Potrivit datelor oficiale, în vara lui 2018, în Cluj-Napoca existau un total de 956 de platforme de colectare a deşeurilor, dintre care cele mai multe se aflau în Mănăştur, 257, Mărăşti, 198 şi Gheorgheni, 190.

Sursa: ziuadecj.realitatea.net