Proiectul autobuzelor autonome este cât mai aproape de realitate. Primăria deja pregătește licitația pentru achiziționarea a 14 autobuze în valoare de peste 27 de milioane de lei.

Primăria municipiului Cluj-Napoca pregătește licitația pentru achiziționarea de 14 autobuze autonome în valoare de 27,3 milioane de lei.

Vor fi cumpărate două tipuri de autobuze, un model care are nevoie de intervenția șoferului în cazul în care nu se poate executa o manevră, iar un alt model în care șoferul va interveni doar în situații complexe produse de vreme.

„Suntem în etapa de a pregăti licitația pentru lansarea procedurii de achiziție publică în vederea încheierii unui acord-cadru cu o durată de 4 ani pentru furnizarea 14 autobuze autonome destinate transportului public de persoane. Valoarea este de 27,3 milioane de lei fără TVA. Aproximativ 1,9 milioane de lei pentru un autobuz autonom. Noi ne dorim să cumpărăm două tipuri de autobuze. Mașina se conduce singură, dar șoferul trebuie să rămână alert și gata să preia controlul dacă mașina nu poate să execute sarcina sau manevra. Cele care sunt la nivelul patru, conducătorul va trebuie să fie pregătit să preia controlul numai în condiții complexe sau atunci când situațiile meteorologice o impun. Autonomia în ore de funcționare va fi între 9 și 12 ore, cu 12 pasageri la bord”, a explicat viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, la un radio local.

coral