Tudor Sandu, primarul comunei prahovene Păulești și candidatul liberalilor pentru un nou mandat la conducerea acesteia, a fost surprins într-o înregistrare video cum împarte bani, în interiorul bisericii din localitate, de Paște. Gestul său a stârnit discuții în comunitate, unii localnicii acuzându-l de mită electorală.

coral

Primarul din Păulești poate fi văzut într-o înregistrare video primită de la cititori cum împarte bancnote și pachete mai multor tineri, după o slujbă de Paște, în biserică.

El este acuzat că, prin acest gest, el își face campanie pentru alegerile din 9 iunie și, mai mult, e acuzat de mită electorală de unele voci.

Pedeapsă cu închisoarea
Conform Codului Penal, coruperea alegătorilor este o infracțiune ce constă din oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidați ori un anumit candidat și se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Nu intră în categoria bunurilor prevăzute aici bunurile cu valoare simbolică, inscripționate cu însemnele unei formațiuni politice.

Primarul din Păulești neagă că ar încerca să cumpere voturi și se apără invocând amintirea fiului său, decedat în 2018.

„De când mi-a murit băiatul, acum 5 ani, fac asta pentru copiii din Păulești. Da, confirm, am dat câte 50 de lei, în a doua zi de Paște, la 10, 12 copii care cântă cântece bisericești de sărbători, aduși de profesori – instructori, e o tradiție a noastră aici, în comună. Nici măcar nu eram în campanie la acel moment. De ce nu m-au filmat și de Crăciun? Sau anul / anii trecut (i) de sărbători? Repet, fac gestul asta de 5 ani de când mi-am pierdut băiatul la 27 de ani. E felul meu de a-i onora memoria. De ce apare acest video acum, în campanie? Banii aceia sunt din salariul meu de primar. Nu iau dulciuri fiindcă eu consider că părinții pot folosi mai bine banii în favoarea copiilor”, a spus primarul, citat de publicația Media Sud din Prahova.

Fiul său, Florin, a murit în Insula Mare a Brăilei, după un accident petrecut la o partidă de pescuit, unde erau împreună. Florin Sandu a avut ghinionul ca firul lansetei să atingă un stâlp de înaltă tensiune și să moară electrocutat, scria presa locală din Prahova.