În cursul zilei de vineri, 3 noiembrie, Mircea Lucescu (78 de ani) și-a anunțat demisia de la Dinamo Kiev și retragerea din fotbal.

În urma derby-ului pierdut cu Șahtior Donețk, 0-1, în etapa cu numărul 13 din prima ligă ucraineană, Mircea Lucescu a luat decizia radicală de a spune ”adio” fotbalului. Antrenorul român a pregătit în ultimii 3 ani și jumătate gruparea din capitala Ucrainei.

Reacția lui Radu Paraschivescu, după ce Mircea Lucescu și-a anunțat retragerea din fotbal: ”Nu poate să mă lase indiferent”
Scriitorul Radu Paraschivescu a fost luat prin surprindere de decizia lui Mircea Lucescu, chiar dacă tehnicianul român are o vârstă înaintată.

”E o declarație emoțională, care te ia prin surprindere, chiar dacă el e mâine-poimâine un octogenar. Ne-am obișnuit cu gândul că el va sfârși pe banca unei echipe. E o mare surpriză, lasă un fel de gol, o tristețe, deși e ceva previzibil.

Te aștepți ca omul care a avut probleme medicale, a trecut prin tot felul de cumpene, să se despartă de fotbal. Hotărârea pare să fi fost luată ceva mai devreme, nu după meciul cu Șahtior. E un reper, e un etalon la care alți antrenori s-au raportat.

A constituit un fel de școală de antrenorat, neoficială. Nu poate să mă lase indiferent informația asta. Cuvinte care trădează o emoție puternică, din partea unui om care a fost perceput ca un tip rațional”, a spus Radu Paraschivescu, la emisiunea Digi Sport Special.

”A fost un vizionar, la nivelul lui Ferguson sau Wenger. Singura diferență e că el a rămas în partea a doua a fotbalului, dar ca longivitate e acolo. Am fost la Donețk când antrena la Șaktior, a fost excepțional”, a transmis și Ionuț Badea.

Mircea Lucescu este al doilea cel mai titrat antrenor din istoria fotbalului, cu 35 de trofee în vitrină, la egalitate cu Pep Guardiola, tehnicianul celor de la Manchester City. Primul loc este ocupat de Sir Alex Ferguson, care a reușit să-și adjudece 49 de cupe, cele mai multe dintre ele la Manchester United (38 de trofee).

De-a lungul carierei sale de tehnician, Lucescu a antrenat echipa națională a Turciei, Zenit, Șahtar Donețk, Dinamo Kiev, Beșiktaș, Galatasaray, Rapid, Inter, Reggiana, Brescia, AC Pisa, Dinamo, echipa națională a României și Corvinul Hunedoara.

Declarația cu care Mircea Lucescu a spus ”adio” fotbalului: ”Totul s-a terminat”
”Astăzi nu aș vrea să vorbesc despre joc. Vreau să spun că am dedicat 15 ani fotbalului ucrainean. Aici am decis să-mi pun capăt carierei. Acesta a fost ultimul joc.

Mi-am luat rămas bun de la jucătorii mei, de la Șahtior. Vă mulțumesc tuturor. Mi-ar fi plăcut să se termine altfel. Totul s-a terminat – cariera mea, dragostea mea, viața mea. Totul are un început și un sfârșit”, a spus Mircea Lucescu, la finalul meciului cu Șahtior, potrivit sport.ua.

Sursa: digisport.ro