„Cătălin Cherecheș, aflat în detenție în Germania, a respins posibilitatea extrădării rapide, care ar fi durat aproximativ 10 zile. Astfel, procesul de extrădare se poate extinde cu cel puțin 4 până la 6 săptămâni. Purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale din München, Florian Weinzierl, a precizat în exclusivitate pentru Digi24 că fostul primar „a ridicat obiecții” referitoare la extrădarea sa.

Extrădarea rapidă ar fi implicat ca în termen de 10 zile de la consimțământul său, polițiștii români să se deplaseze în Germania și să-l escorteze înapoi într-un penitenciar din România, pentru a-și ispăși pedeapsa de cinci ani de închisoare, a explicat jurnalistul Digi24, Corina Matlinschi.

Cherecheș a respins însă această procedură, ceea ce înseamnă că procesul se va prelungi cu cel puțin 4 până la 6 săptămâni, conform procuraturii din Germania.

După arestare, fostul primar al municipiului Baia Mare a beneficiat de un avocat din oficiu și de un traducător. El poate angaja însă un apărător, lucru pe care cu siguranță îl va face.

Florian Weinzierl, purtător de cuvânt la Procuratura Generală din München, a menționat într-o declarație pentru Digi24 că legea germană permitea extrădarea rapidă a lui Cătălin Cherecheș. Cu toate acestea, fostul edil a refuzat această variantă. Magistratul german a explicat și motivul pentru care Cherecheș prezenta urme de lovitură și sânge pe față.

Când este posibil să ajungă Cherecheș în România

Corina Matlinschi, jurnalist Digi24: Care este explicația pentru urmele respective de lovituri pe care le-am observat în fotografia realizată după capturare. Ce înseamnă că s-a folosit forța?

Florian Weinzierl, purtător de cuvânt la Procuratura Generală din München: Plecăm de la premisa, pe baza informațiilor furnizate de poliție, că persoana urmărită a suferit răni în timpul arestării. Așadar, imaginile cu urme de sânge sunt, din câte știm noi, realizate imediat după arestare.

Persoana urmărită penal a declarat că intenționează să se apere împotriva extrădării și că va ridica obiecții. Totuși, va trebui să așteptăm și să vedem ce se va prezenta în cadrul procedurilor judiciare în fața Tribunalului Regional Superior din München.

Corina Matlinschi: Ne puteți spune dacă există vreo anchetă în Germania privind persoana care l-a ajutat pe Cătălin Cherecheș să fugă, în speță mătușa sa, care era împreună cu el în momentul arestării?

Florian Weinzierl: Conform legii germane, ajutorul acordat unui fugar nu este considerat infracțiune. Aceasta diferă de alte țări europene. Prin urmare, momentan nu avem probe care să indice comiterea unor infracțiuni penale.

Corina Matlinschi: Românii condamnați de obicei fug în Italia și instanțele de acolo refuză extrădarea. Care este practica în Germania?

Florian Weinzierl: În principiu, legea prevede că procedurile de extrădare trebuie să se desfășoare rapid. Acest lucru este valabil pentru persoanele aflate în custodie. Cooperarea și comunicarea cu autoritățile române sunt foarte bune și aceasta este o practică veche de mulți ani. În acest sens, nu sunt îngrijorat