Proiectul cultural-educativ ,,Zestrea Tradițiilor Clujene”, inițiat și derulat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, ajunge în această săptămână la Școala Gimnazială Cătina și la Liceul Teoretic ,,Pavel Dan” din Câmpia Turzii.

Echipa proiectului se va întâlni marți, 5 noiembrie 2019, de la ora 11.00, cu elevii Școlii Gimnaziale Cătina. La Căminul Cultural din localitate va fi prezentată activitatea CJCPCT Cluj, în special cea a compartimentului de educație permanentă. De asemenea, se vor purta discuții despre editorialele instituției, portul popular din Câmpia Transilvaniei și despre tradițiile populare din zona de proveniență a elevilor.

În același cadru, solista profesionistă Mariana Morcan le va demonstra modul de interpretare a doinei și baladei și a cântecelor propriu-zise. Apoi elevii școlii vor prezenta câteva momente folclorice tradiționale, cântece și jocuri populare. Totul se va încheia cu derularea concursului ,,Uniți prin tradiții”, unde tinerii se vor întrece în cunoștințe despre cultura tradițională.

Miercuri, 6 noiembrie 2019, de la ora 11.00, o acțiune similară va avea loc la Casa de Cultură ,,Ionel Floașiu” din Câmpia Turzii, la care vor lua parte elevi ai Liceului Teoretic ,,Pavel Dan”, urmând ca de la ora 13.00 echipa proiectului să ia parte la spectacolul folcloric oferit de elevii acestei școli.

Următoarele întâlniri ale proiectului vor avea loc în 26 și 27 noiembrie 2019, de la ora 11.00, la Școala Gimnazială ,,Ștefan Pascu” din Apahida, respectiv Școala cu clasele I-VIII din Sânnicoară. Întâlnirile vor avea tema „Povestea lutului”, iar elevii vor putea vedea „pe viu” cum se lucrează la roata olarului, o demonstrație realizată de meșterul popular Sorin Bucur.

coral