Psihologie, multă psihologie este țesută în jurul, în interiorul și în principiu a tot ce ține de jocurile de noroc. Cum altfel ar fi putut să se dezvolte și mai apoi să reziste atât de mult această industrie, care este atât de ofertantă și incredibil de populară în rândul a atât de mulți jucători. Că este vorba despre perspective de câștig, despre fiorii specifici anticipării, despre a provoca norocul sau despre a găsi alinare în diverse recompense sau a te pierde în incertitudini, cazinourile au găsit răspuns cam la orice. Da, nimic nu este întâmplător când vine vorba despre un sector în care sunt implicate milioane de dolari și care generează anual sume și mai mari, doar pentru a crește și mai mult.

Vorbim despre o evoluție care cu siguranță că nu se va opri aici, mai ales că acum vorbim și despre unelte care studiază și mai mult comportamentul consumatorului, din nou din perspectiva mentală și există, așadar certitudini în ceea ce privește factorii la care un parior și jucător răspund, dar mai ales se știe ce nu le place. Prejudecățile cognitive, motivația și diverși factori domină multe dintre deciziile unui gambler, care fie se pierde în rațional, fie în superstiții – nu până la a-și pune rămășag pe niște predicii de la tarot online gratuit dragoste.

Pe scurt, în acest material vom încerca să explicăm mai bine ce face aceasta rețea a fi una captivantă și de succes și s-ar putea să îți dai seama că foarte multe dintre cele enumerate le cunoști sau recunoști deja.

Prejudecățile cognitive și percepția asupra riscului

Cu siguranță că aceste cuvinte nu îți spun mare lucru separat, dar împreună sumarizează o idee cât se poate de valabilă. Mai exact, se pare că oamenii au tendința să fie conștienți de riscurile la care se supun în timpul unei partide de joc, judecata fiindu-le întunecată cât să nu mai poată lua decizii raționale care să îi ajute într-un bun mers al jocului. De vină de deciziile proaste se pare că ar fi starea de moment care ne întunecă mintea, euforia care amplifică senzația că suntem de neînvins și dacă și câștigi ceva, se pare că ai impresia că ești imbatabil.

Explicațiile experților sunt puse pe seama modului în care jucătorii își evaluează șansele și informațiile, în așa numitul proces al “inherent mental shortcut“, adică tot ce duce la greșeli deliberate de judecată și de luare a deciziilor. Pe de altă parte, când vine vorba despre risc, o foarte bună analiză și stăpânirea percepției riscului oferă pariorilor posibilitatea de a profita de oportunități și de a ajunge la succes. Recunoașterea echilibrului delicat dintre riscul perceput și alura strălucitoare a recompenselor potențiale este esențială, pentru angajamentul în pariuri calculate și strategice.

Iluzia controlului

Ne referim aici la supraestimarea capacității de a influența un rezultat, mai exact la agățarea de superstiții sau la apelarea la diverse strategii crezând că astfel îți amplifici șansele pentru câștig. Toate aceste acțiuni sunt aspecte psihologice cu care ne păcălim mintea că merităm mai mult, că avem control asupra ceea ce se întâmplă sau că putem influența modul în care se derulează lucrurile.

Cu toate că suntem conștienți că nu putem face ceva pentru a impacta rezultatul, ajungem cumva să ne convingem de contrar, pentru că partea a doua este ceva mai seducătoare și pozitivă. Cumva, este vorba despre o manifestare a dorinței noastre înnăscute de a comanda rezultate, adesea mascaradă în raționalitate, determinându-l să ne supraestimam abilitățile predictive.

Emoțiile și modul cum luăm deciziile

Un parior ia de cele mai multe ori decizii în baza unor influențe ale emoțiilor, aici fiind vorba despre un proces cât se poate de complex. De cele mai multe ori migram către diverse slăbiciuni și pasiuni ale noastre. Vorbim aici, despre două aspecte care sunt la fel de importante: pe-o parte avem emoțiile pozitive, valorificate cu abilități, care ne pot servi drept aliați, întărind încrederea, iar pe de altă parte emoțiile negative se pot dovedi a fi adversari, pentru că favorizează alegerile impulsive.

Trebuie să înțelegi influența emoțiilor de bază – cum ar fi entuziasmul, frustrarea și anxietatea – pentru că astfel poți dobândi o perspectivă profundă asupra mecanismelor care conduc la luarea deciziilor.

Sistemul de recompensă

Creierul ne joacă feste… Sau cel puțin așa am putea rezuma acest subiect, dacă înțelegem că în centrul atracției jocurilor de noroc se află sistemul de recompense al creierului uman. Mai exact, ne referim la faptul că orice acțiune de câștig declanșează în creier eliberarea de dopamină, un neurotransmițător legat de plăcere și recompensă, acest hormon al fericirii oferind o senzație uimitoare de euforie.

Și cumva este ceva ce vrei să retrăiești mereu și mereu, până la a deveni dependent de această senzație, ceea ce înseamnă că vrei să joci mai mult ca să poți să câștigi mai des; goana euforică creează dependență și este ceva ce cu greu se poate controla.

Aspectul social

Dincolo de orice bani care pot ajunge în bugetul propriu, de orice orgoliu mângâiat sau orice mândrie care se pot revendica în cazul unor jocuri de noroc, este foarte important un alt aspect psihologic când vine vorba despre experimentele de la un cazino: socializarea. Oamenii sunt, prin definiție, ființe sociale, care tânjesc după comunicare și după validare în comunitate, iar faptul că iau parte la jocurile de noroc le conferă scuza ideala de a lua parte la dialoguri și întâlniri care îi aduc împreună, lucru care nu poate fi câtuși de puțin neglijat.

În plus, se oferă și ocazia perfectă de a se evada din monotonie și realitatea care uneori poate că nu mulțumește, din încercările personale care se pot dovedi dificile, toată această lume devenind un sanctuar temporar.

Concluzie

Ai putea spune, când vine vorba despre jocurile de noroc, că ești cumva ademenit să joci și să crezi că nu prea mai ai niciun cuvânt de spus când vine vorba despre acestea. Doar că, deși poate că s-ar putea spune că ești influențat, este clar că decizia stă tot la tine. Începând cu ce titlu joci și continuând cu ce alegeri faci în timpul jocului, toate aceste hotărâri sunt în controlul tău și absolut nimeni nu-ți poate lua acest lucru. Sigur, mintea este foarte complexă, dar reține că jocul ar trebui să fie despre distracție, eforie, entuziasm și mai puțin despre căutat explicații – mintea ar trebui să iți fie cel mai mare atu, nu dușman. coral