Tone de gunoaie și deșeuri provenite din demolări au fost aruncate în mai multe locuri pe malurile râului Strei din Hunedoara. Gropile de gunoi înființate de localnici au devastat una dintre apele legendare ale României.

Râul Strei, cu urme de lup pe mal, dar și tone de gunoaie. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Râul Strei, cu urme de lup pe mal, dar și tone de gunoaie. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Râul Strei din Hunedoara își are izvoarele în Munții Șureanu, în împrejurimile celor mai faimoase așezări dacice din România.

De aici, apele sale coboară în Țara Hațegului, unde primesc ca afluenți mai multe râuri izvorâte din munții Poiana Ruscă, Șureanu și Retezat.

Comoara lui Decebal din râul Strei

Până la Hațeg, Streiul traversează mai multe sate ale comunelor Baru, Pui și Sântamaria Orlea împânzite de vestigii antice și medievale și de castelele familiilor nobiliare din secolele XVIII-XIX.

După Hațeg, Streiul intră în ținuturile Hunedoarei și Călanului și se revarsă apoi, la Simeria Veche, în râul Mureș.

Din vecinătatea Haţegului, unde ar fi fost descoperită comoara lui Decebal, râul Strei mai parcurge aproximativ 30 de kilometri, printr-un ţinut la fel bogat în vestigii istorice.

Din cei aproape 90 de kilometri ai cursului său, pe un sector de circa 15 kilometri, între orașele Hațeg și Călan, râul Strei din Hunedoara a fost „îmblânzit” de oameni.

Aici, începând din anii ’90, au fost construite trei hidrocentrale, lacuri de acumulare și canale de fugă și au funcționat mai multe balastiere.

Alte patru centrale hidroenergetice erau plănuite pe ultimii 20 de kilometri înainte de vărsarea în râul Mureș, dar investițiile au fost abandonate.

Poluare pe râul Strei

Amenajările hidrotehnice realizate în ultimele decenii pe cursul inferior al Streiului au transformat înfățișarea sălbatică a râului legendar – locul unde regele dac Decebal și-ar fi ascuns comorile.

În jurul lacurilor de acumulare și ale noilor canale au apărut alte lacuri, bălți și mlaștini, care atrag o faună diversă: numeroase specii de păsări sălbatice, căprioare, vulpi și chiar lupi.

Raul Strei din Hunedoara Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (2) jpg

Imaginea 1/36:
Raul Strei din Hunedoara Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (2) jpg

Pentru localnici, râul Strei din Hunedoara a reprezentat una dintre destinațiile preferate de sfârșit de săptămână.

Numeroasele locuri de pescuit și de campare, apele limpezi și relieful dominat din depărtare de vârfurile înzăpezite ale Retezatului atrăgeau numeroși vizitatori.

În urma lor, malurile au fost împânzite de gunoaie, însă turiștii și pescarii nu sunt singurii vinovați pentru mizeria care înconjoară apele Streiului.

Gunoaie pe malurile râului Strei, în zona satului Strei. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Gunoaie pe malurile râului Strei, în zona satului Strei. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Mulți localnici din așezările traversate de râul Strei din Hunedoara descarcă pe maluri gunoaiele din gospodărie ori deșeurile provenite din lucrările de construcții.

Cauciucurile uzate, hainele vechi, mobilierul stricat și substanțele toxice umplu și ele malurile, bălțile din jurul Streiului, ajungând adesea și în albia râului

„Este ceva de nesuportat. S-au adunat tone de gunoaie în locuri unde acum câțiva ani mergeam cu copii și cu prietenii la iarbă verde. Persoanele care îi observă pe cei care aruncă deșeuri trebuie să ia atitudine și să nu-i mai lase pe aceștia să le arunce în natura. Ar trebui să crească și cuantumul amenzilor pentru aceste contravenții”, se plânge un localnic din Călan.

Gunoaie pe malul râului Strei, la Bretea Română. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Gunoaie pe malul râului Strei, la Bretea Română. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Din păcate, susțin localnicii, în timp ce haldele de gunoaie se extind pe malurile Streiului, în Hațeg, Bretea Română și Călan, acțiunile de ecologizare și măsurile împotriva celor care poluează râul s-au lăsat așteptate, potrivit adevarul.ro