Regele Charles al III-lea, în vârstă de 75 de ani, a fost internat la o clinică din Londra pentru a fi operat de o hipertrofie benignă de prostată. 

UPDATE – Regele Charles al III-lea a fost operat

Regele Charles al III-lea a fost operat, vineri, pentru prostată mărită, după ce a fost internat în spital în cursul dimineţii, iar acum „se simte bine” şi se aşteaptă să petreacă cel puţin o noapte în spital, relatează BBC şi SkyNews.

Procedura a fost efectuată la spitalul privat London Clinic, unde şi Catherine, Prinţesa de Wales, a fost operată, săptămâna trecută. Regele şi-a vizitat, de altfel, nora la spital, vineri dimineaţă, înainte de a fi operat.

Regina Camilla l-a însoţit pe rege la internare, dar a părăsit spitalul ulterior, în jurul orei locale 15:00. O purtătoare de cuvânt a prim-ministrului Rishi Sunak a declarat că acesta i-a transmis regelui cele mai bune urări de „însănătoşire grabnică”.

Regele Charles şi-a făcut publică problema de sănătate săptămâna trecută, considerând că în acest fel transmite un mesaj către alţi bărbaţi să îşi facă un control al prostatei.

Mulţi bărbaţi se îngrijorează că a avea o prostată mărită înseamnă că au un risc crescut de a dezvolta cancer de prostată. Nu este cazul, dar mărirea benignă a prostatei poate duce uneori la complicaţii, cum ar fi o infecţie a tractului urinar, retenţie urinară cronică şi retenţie urinară acută. Nu se cunoaşte cauza măririi prostatei, dar se crede că aceasta este legată de schimbările hormonale, pe măsură ce bărbatul îmbătrâneşte.

În urma dezvăluirii afecţiunii regelui Charles, site-ul NHS – sistemul public de sănătate britanic – a înregistrat o creştere a numărului de căutări despre prostata mărită, un interes salutat de medici şi organizaţiile de caritate.

Palatul Buckingham a declarat că regele a fost „încântat să afle că diagnosticul său are un impact pozitiv asupra conştientizării sănătăţii publice”. De asemenea, el le-a mulţumit celor care i-au „trimis urările lor de bine”.

Prostata mărită, o problemă benignă a prostatei, care nu este canceroasă, este frecventă la bărbaţii în vârstă, potrivit NHS. Aproximativ unul din trei bărbaţi de peste 50 de ani va avea unele simptome ale unei prostate mărite, care este o glandă situată chiar sub vezica urinară.

Tratamentul medical la care a fost supus regele nu este atât de grav încât să necesite modificări constituţionale pentru rolul regelui, ca şef de stat. Nu este nevoie de „consilieri de stat”, care să ţină locul monarhului. Totuşi, angajamentele publice ale regelui vor fi amânate după ce va fi supus procedurii de corecţie a prostatei mărite.

Regele a fost tratat în acelaşi spital în care nora sa, Catherine, a fost supusă săptămâna trecută unei „operaţii abdominale”. În cazul ei, problema a fost mai gravă, dar nu este vorba despre cancer.

După ce va fi externată, se aşteaptă ca ea să petreacă mai multe luni de recuperare acasă, în Windsor, ceea ce înseamnă că prinţesa nu va lua parte la nicio sarcină oficială până după Paşte.

Știrea inițială:

Regele a fost văzut vineri intrând în London Clinic, împreună cu regina Camilla. ”Regele a fost internat în această (vineri) dimineaţa la un spital londonez în vederea unui tratament programat. Majestatea Sa ţine să le mulţumească tuturor celor care i-au făcut urări în săptămâna care a trecut şi se bucură să afle că diagnosticul său are un impact pozitiv asupra sensibilizării faţă de sănătatea publică”, se arată într-un comunicat al Palatului Buckingham.

Această comunicare despre starea sănătăţii regelui – neobişnuită din partea monarhiei – are scopul să încurajeze depistarea acestei patologii, foarte frecventă la bărbaţii de o anumită vârstă şi în general lipsită de gravitate.

În lipsa unui tratament, ea poate antrena o deteriorare treptată a funcţionării vezicii urinare şi infecţii urinare.

Acest demers a fost încununat cu succes, iar în 48 de ore site-ul serviciului britanic public de sănătate NHS a fost vizitat de 26.000 de ori, faţă de o medie de 1.400 de vizite în zilele precedente.

Prinţesa Kate, soţia prinţului William, se reface, în prezent, după o operaţie abdominală anunţată săptămâna trecută. Presa britanică scrie că regele a vizitat-o pe Kate înainte de să fie operat, scrie presa brtitanică.

 

coral