Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a declarat pentru Reuters că a început să folosească roboţi de la compania de automatizare software UiPath, în urmă cu doi ani.

Roboţii au preluat sarcinile consumatoare de timp de accesare a bazelor de date ale statului pentru a procura documente cadastrale şi judiciare pentru fermieri, antreprenori şi instituţii de stat care solicită fonduri europene.

„Automatizarea bazată pe inteligenţă artificială joacă un rol extrem de important în accelerarea proceselor cheie pentru fermieri şi în eficientizarea acestora”, a declarat directorul AFIR, George Chiriţă.

De când a început să folosească roboţi, agenţia a gestionat cereri de finanţare în valoare de 5,32 miliarde de euro de la peste 50.000 de fermieri, companii şi instituţii.

Roboţii au economisit aproximativ 784 de zile de căutări de documente pentru personalul AFIR, a precizat directorul George Chiriţă.

Deşi România a devenit unul dintre cele mai active centre tehnologice din Europa, cu un bazin de forţă de muncă înalt calificată, este încă în urma multor alte naţiuni europene în ceea ce priveşte oferirea de servicii publice digitale pentru cetăţeni şi întreprinderi şi a avut dificultăţi în a accesa miliarde de euro din fondurile de dezvoltare ale UE.

Datele Eurostat au arătat că doar 28% dintre români aveau cel puţin competenţe digitale de bază în 2023, sub media UE de 54%. Serviciile publice digitale pentru cetăţeni şi întreprinderi au un scor de 45, faţă de media UE de 84.

UiPath, companie românească evaluată la 13,3 miliarde de dolari după ce a fost listată la bursa de la New York, a declarat pentru Reuters că a livrat servicii de automatizare şi altor agenţii agricole, inclusiv în Norvegia şi Statele Unite.

coral