Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a marcat în data de 31 martie 2024 aderarea României cu frontierele aeriene la spațiul Schengen.
Primii pasageri sosiți din zona Schengen au fost cei ai companiei aeriene Wizz Air, pe ruta Bergamo – Cluj-Napoca. La aterizare, aceștia nu au mai efectuat formalitățile de control la trecerea frontierei, ca urmare a aderării României la Air Schengen.
Totodată, primele zboruri care au decolat de pe Aeroportul Cluj, aflat de acum în zona Schengen, au fost operate duminică dimineața, la ora 06:00.

România s-a pregătit de 11 ani pentru acest moment istoric. Din noaptea de 30 spre 31 martie 2024, suntem în Air Schengen. Gândul vă prezintă imagini în direct din Aeroportul Otopeni, cu primii pasageri care au pășit în noul spațiu Schengen.

Intrarea în spațiul Schengen înseamnă că cetățenii României vor beneficia de aceleași condiții de călătorie ca oricare alt cetățean din celelalte 27 de state componente. Românii nu vor mai fi controlați la graniță, ci se vor supune doar regulilor care se impun la călătoria cu avionul.

Începând cu ora 00.00, polițiștii de frontieră nu mai fac controale în filtre, pentru cursele Schengen. Acestea vor rămâne doar în filtre destinate curselor non-Schengen. Măsura este valabilă atât în spațiul aerian, cât și în cel maritim.

coral