Şase români se numără printre miliardarii lumii în clasamentul publicat recent de Forbes. Daniel Dines, Ion Țiriac, frații Dragoș și Adrian Pavăl, Ion Stoica și Matei Zaharia dețin împreună o avere totală de 10,6 miliarde de dolari.

Cel mai bogat român din această listă este Daniel Dines, în vârstă de 52 de ani, cofondator și CEO al companiei UiPath, cu o avere estimată la 2,7 miliarde de dolari. UiPath, o companie de automatizare robotică a proceselor, a devenit primul „unicorn” românesc și a fost listată la Bursa de Valori din New York în aprilie 2021.

Ion Țiriac, în vârstă de 84 de ani, se află pe locul al doilea în acest clasament, cu o avere de 2,1 miliarde de dolari. Fostul tenismen a construitu o avere în domeniul bancar, al asigurărilor, în real estate și auto.

Pe locul al treilea se situează Dragoș Pavăl, cofondatorul lanțului de magazine de construcții și bricolaj Dedeman, cu o avere de 2 miliarde de dolari. Fratele său, Adrian Pavăl, are o avere estimată la 1,4 miliarde de dolari.

Ion Stoica, în vârstă de 59 de ani, cofondator și președinte executiv al startup-ului de software Databricks, deține o avere de 1,2 miliarde de dolari, la fel ca și colegul său de afaceri, Matei Zaharia, în vârstă de 38 de ani, cofondator și director de tehnologie al aceleiași companii.

Acești miliardari români dețin acțiuni la diverse companii și sunt implicați în diverse domenii, de la tehnologie până la construcții și real estate.

coral