România se confruntă cu avertizări de coduri roșii, portocalii și galbene din cauza viscolului. Autoritățile atrag atenția cetățenilor să evite călătoriile.

„În special, cerem celor care plănuiesc să se deplaseze în următoarele 24-48 de ore să rămână unde se află în regiunile și județele afectate de coduri și restricții de circulație. Orice deplasare în astfel de condiții poate complica intervenția autorităților. Prin urmare, rugăm oamenii să aștepte până se deblochează drumurile închise, până se finalizează măsurile și până când este sigur să călătorească”, a declarat Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu.

Avertizarea de cod roșu a intrat în vigoare la 10:00 și rămâne activă până la 16:00, afectând județele Constanța, Tulcea, Brăila și Galați. Se anticipează continuarea viscolului, cu vizibilitate redusă sub zero și vânturi cu viteze între 60 și 110 km/h.

În același interval, între 10:00 și 20:00, este activă avertizarea de cod portocaliu pentru zona de sud-est, în special sudul Moldovei, Dobrogea, estul Munteniei, precum și Carpații Meridionali și de Curbură. Fenomenul de viscol continuă în aceste zone, cu rafale de vânt puternice, între 85-100 km/h, iar în zona Carpaților de Curbură peste 100 km/h, fapt ce poate duce la spulberarea stratului de zăpadă depus.

În restul țării, cu excepția părților de vest și nord-vest, se menține avertizarea de cod galben. Se așteaptă ninsori viscolite, rafale de vânt până la 65-70 km/h, iar de această seară fenomenele vor scădea în intensitate, însă condițiile meteorologice vor rămâne iarna. Codul galben este valabil pentru Moldova, Dobrogea, Carpații Meridionali și de Curbură, precum și sudul Munteniei.

În continuare, se vor înregistra rafale de vânt semnificative, menținând aspectul de iarnă. Se anticipează temperaturi maxime foarte scăzute, cuprinse între -5 și maximum 2-3 grade Celsius, împreună cu minime foarte joase. Mâine se așteaptă o ameliorare semnificativă, însă fenomenul de polei poate genera probleme.

coral