Președintele Klaus Iohannis a transmis către Parlament o cere pentru aprobarea participării militarilor români la operațiunile militare SUA și UE împotriva rebelilor Houthi.

Potrivit unui document aflat la Biroul Reunit Permanent al Parlamentului, președintele Iohannis a aprobat participarea a până la 5 militari români la Operaţia de Securitate maritimă a Uniunii Europene EUNA VFOR ASPIDES, în vederea asigurării libertăţii de navigaţie în Strâmtoarea Bab-al-Mandeb, Strâmtoarea Ormuz, apele internaţionale din Marea Roşie, Marea Arabiei şi Golful Persic.

De asemenea, președintele solicită aprobarea Parlamentului României pentru participarea Armatei României la Operaţia maritimă de tip coaliţie PROSPERITY GUARDIAN (OPG), sub comanda SUA, în zona de responsabilitate din Marea Roşie, Golful Aden şi teritoriul statului Bahrain, începând cu anul 2024, cu până la 3 militari.

Rebelii houthi, susţinuţi de Iran şi care controlează partea de vest a Yemenului, lansează cu regularitate de la sfârşitul anului trecut atacuri cu drone şi rachete asupra navelor comerciale în Marea Roşie şi în Golful Aden, prin care trece 12% din comerţul mondial. Aceștia explică aceste atacuri ca acţiune de solidaritate faţă de palestinienii din Fâşia Gaza, care sunt supuşi unei ofensive israeliene.

Rebelii afirmă că urmăresc să lovească nave israeliene, americane şi britanice, precum şi nave care pleacă sau vin din porturi israeliene.

SUA şi Regatul Unit au efectuat mai multe raiduri aeriene asupra unor instalaţii militare ale rebelilor houthi în Yemen, urmărind diminuarea capacităţii acestora de a efectua astfel de atacuri.