Rusia nu are în prezent nave de război desfășurate în Marea Neagră, a declarat miercuri Marina ucraineană, la scurt timp după ce Moscova a declarat că Kievul a atacat Crimeea anexată cu rachete furnizate de SUA – folosind sisteme de rachete tactice ale armatei, sau ATACMS.

În cursul nopții trecute, Forțele Armate ale Ucrainei au executat un nou atac masiv asupra Peninsulei Crimeea cu rachete balistice de tip ATACMS.

Nu e primul atac de acest fel. La mijlocul lunii trecute, Ucraina a distrus 5 lansatoare S-400 rusești în Crimeea într-o noapte. În noaptea de 17 aprilie, un aerodrom militar al Regimentului 39 de elicoptere al Armatei 4 de Gardă a Forțelor Aeriene ruse din apropierea orașului Geankoi din Crimeea a fost atacat, scrie newsweek.ro.

Marea Neagră, liberă de vapoare rusești Revenind, la ziua de 1 mai, armata ucraineană nu a detectat miercuri dimineață nave de război rusești în Mările Neagră și Azov. „În Mările Neagră și Azov [navele inamice] lipsesc”, a declarat serviciul de presă al Marinei ucrainene.

Kievul a vizat Flota rusă din Marea Neagră pe tot parcursul invaziei pe scară largă a președintelui Vladimir Putin în țară, care a început în februarie 2022. Ucraina a promis că va inversa anexarea Crimeei de către liderul rus în 2014, care acum servește drept centru logistic central al Moscovei pentru forțele sale din sudul Ucrainei, arată Newsweek International

Se pare că Rusia a mutat unele dintre navele sale prețioase din Flota Mării Negre din portul său din Crimeea pentru a evita noi pierderi în urma atacurilor reușite ale dronelor și rachetelor de croazieră ucrainene.

Imagini din satelit din octombrie anul trecut au arătat că Flota Rusiei fugea de la Sevastopol la Novorossiysk, în Krasnodar Krai, în sudul Rusiei, în timp ce Ucraina viza navele Moscovei. Navele se îndreptau, de asemenea, către portul naval rusesc din Feodosia, mai la est, în Peninsula Crimeea anexată.

Rușii au fugit Imagini din satelit mai recente, de luna trecută, împărtășite de către cercetătorul OSINT din surse deschise MT Anderson, par să arate că Flota Mării Negre a abandonat în mare parte principalele sale baze navale din Crimeea.

„Obiectivul final al Kievului este „absența completă a navelor militare ale așa-numitei Federații Ruse în regiunile Azov și Marea Neagră”, a declarat în martie purtătorul de cuvânt al Marinei ucrainene, căpitanul Dmytro Pletenchuk.