Comuna Florești are un nou operator de colectare și transport al deșeurilor, în urma unor lungi șiruri de licitații. Anunțul a fost făcut public în cursul zilei de mați, 2 iunie, de către primarul localității, Horia Sulea. 

”Dragii mei dragi,
Regele a….”plecat”, trăiască Regele! După cinci runde de licitații, la patru din ele neprezentându-se nimeni sau ofertele fiind neconforme, în sfârșit, UAT Florești are un nou operator privind colectarea și transportul deșeurilor. Este vorba de asocierea AVE Bihor și RDE Harghita, prezentarea acesteia și a planurilor de viitor având loc în cadrul unei conferințe online de presă.
Începând de luni, 1 iunie, deșeurile din Florești sunt ridicate de operatorul menționat, care intră pe teren zilnic, cu 12 autospeciale, plus autoutilaje speciale care vor ridica containerele pentru deseurile de moloz.
Sunt sigur că aveți multe întrebări, dar, pe rând vom găsi răspuns la toate nelămuririle. Până atunci, iată câteva idei în ale căror coordinate se va desfășura colaborarea.
Trebuie să conștientizăm faptul că este vorba de o colaborare tripartită: administrație – operator – oameni. În prezent sunt datorii la taxa de salubritate de 5 milioane de lei, bani pe care Primăria Florești nu i-a încasat de la populație, adică aproape 10% din veniturile atrase la bugetul local. Nu am vrut să acționez dur până acum, dar cei de la executări silite vor trimite somații celor care nu au plătit, iar apoi sumele vor fi recuperate. Nu pot accepta ca 10% din bugetul comunei să fie folosit pentru a compensa taxa neplătită. 5 milioane de lei reprezintă un milion de euro, bani cu care putem face multe în comună.
Vrem să atingem țintele stabilite de UE și până la finele anului să nu ajungă mai mult de 50% din deșeuri la unitatea de colectare finală. Asta înseamnă colectare selectivă și se va pune la dispoziție întreaga infrastructură ncesară. În zona de case colectarea selective este demarată deja și va continua zilele acestea implementarea sa, iar în zona de locuințe colective se fac pași alerți pentru punerea la punct a infrastructurii.
Ne vom axa pe infrastructură, organizare și conștientizarea cetățenilor.
În două luni operatorul va presta serviciul la cote maxime și se va ajunge la 16 utilaje zilnice, plus cele speciale.
Se vor pune la punct 2 puncte de colectare deșeuri rezultate din demolări și amenajări interioare. Floreștenii vor putea depozita gratuit acolo deșeurile mari. Va exista și un serviciu de ridicare contra cost de la punctul gospodăresc.
Tehnologia va juca un rol aparte și important în cadrul serviciului. Vorbim de monitorizare și coordonare GPS a utilajelor, de transmisiuni date de la punctele de colectare, de e-gestionare a sesizărilor, de camera video și de fixări foto video a operațiunilor.
Taxa pentru populație nu poate depăși 12 lei pe lună, așa cum prevede caietul de sarcini. Plata se va face în continuare la Primărie, care va deconta apoi operatorului. Persoanele juridice vor avea contracte directe cu Asocierea care a câștigat licitația.
Regulamentul cadru care va cuprinde toate aceste aspect și multe altele este pe punctul de a fi finalizat, urmând apoi să fie aprobat de Deliberativul local.
Nu în ultimul rând, doresc să le mulțumesc celor de la StrictPrest, lui Jenucu Veres si nu numai, operatorul care acum trei ani, într-o situație critică pentru Florești, a preluat colectarea deșeurilor în comună și de atunci a prestat cu succes serviciul !”, arată Horia Sulea într-un mesaj pe facebook.

coral