În luna iunie a acestui an, Codul Rutier a suferit din nou modificări, iar șoferii sunt obligați să țină cont de noua reglementare, în caz contrar vor fi sancționați contravențional, cu amendă.

O nouă modificare a Codului Rutier a intrat în vigoare încă de luna trecută. Este vorba despre folosirea în timpul zilei a luminilor de întâlnire. Regula este valabilă pentru toți conducătorii de autovehicule și tractoare sau forestiere și se aplică pe toate categoriile de drumuri publice, potrivit legii 168 din 12 iunie 2023 din Codul Rutier.

”În circulația pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă”.

Astfel, șoferii trebuie să circule cu faza scurtă sau luminile aprinse pe toate drumurile publice, chiar și pe timp de zi, indiferent dacă se află în localitate sau în afara ei, din momentul în care se iese cu mașina din parcare.

Modificări importante

Vechea lege prevedea obligația de a folosi în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă doar pe autostrăzi, pe drumurile expres și pe cele naționale europene. Nerespectarea obligației de a folosi și pe timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulație diurnă, pe toate categoriile de drumuri publice constituie contravenție și se penalizează cu amendă, începând de la 290 de lei și poate ajunge până la 725 de lei plus aplicarea unui număr de două puncte de penalizare.

Codul Rutier a suferit modificări și în ceea ce privește situația șoferilor care conduc sub influența alcoolului și a celor care au un comportament agresiv în trafic.

Legea 213/2023, care completează articolul 91 din legea 286/2009, a intrat în vigoare în urmă cu o lună, pe 13 iulie. Potrivit noilor reglementări, pedeapsa cu închisoarea nu va mai putea fi suspendată în cazul șoferilor care au provocat accidente mortale din cauza conducerii sub influența alcoolului, a substanțelor interzise sau fără permis auto. Comportamentul agresiv în trafic se sancționează cu amenzi de până la 725 de lei și suspendarea permisului de conducere.