Să-ți deschizi o afacere poate fi destul de stresant, însă deseori provocările vin și cu răsplată, dacă ții cont de câteva sfaturi care pot contribui la succesul tău. Dincolo de obstacolele care vor apărea pe parcurs, e bine să fii documentat temeinic pentru a cunoaște beneficiile oferite de stat și pentru a te organiza eficient în favoarea businessului tău.

Iată ce trebuie să știi înainte să-ți deschizi o afacere:

  1. Pasiunea nu este suficientă – Atunci când îți deschizi o afacere, trebuie să ții cont că sunt multe lucruri de făcut, inclusiv treburi administrative, strategii de business și marketing, interacțiuni cu clienții, activități care nu au neapărat legătură directă cu domeniul afacerii tale. Toate acestea presupun timp, energie și o anumită pricepere.
  2. Este nevoie să te documentezi cu privire la fiscalitate – În felul acesta vei ști ce impozite ai de plătit în domeniul ales, dar vei afla și dacă există facilități de care poți beneficia, potrivit Codului Fiscal din România. De exemplu, există situații în care poți fi scutit de la plata unor impozite. Te poți documenta pe cont propriu sau poți avea o discuție cu un specialist.
  3. Activitatea intensă nu este egală cu creșterea financiară – Chiar dacă pare că lucrezi mult, este posibil ca acest lucru să nu se reflecte direct în creșterea și dezvoltarea companiei, mai ales la început. Chiar dacă vei angaja mai mulți oameni sau vei deschide mai multe birouri, asta nu înseamnă neapărat că businessul a crescut, atâta timp cât nu vezi o mărire a profitului și a numărului de clienți.
  4. Optimizarea și externalizarea sunt întotdeauna o idee bună – Nu poți să faci totul pe cont propriu. În loc să pierzi mult timp încercând să faci lucruri din afara ariei tale de expertiză, mai bine soliciți serviciile celor din domeniul respectiv. În felul acesta, vei putea să-ți folosești energia pentru lucruri mai productive. De asemenea, e bine să automatizezi orice proces posibil.
  5. Trebuie să cunoști competiția și piața – Concurența are produsele și serviciile optimizate pentru cererea actuală, cel mai probabil. Așa că este important să verifici ce fac viitorii tăi competitori. Cunoașterea lor este esențială pentru planul de afaceri. În felul acesta poți înțelege ce ai de făcut pentru ca afacerea ta să fie un factor de diferențiere pe piață, potrivit Business.com.
  6. Ai nevoie de oameni potriviți în echipa ta – Când compania începe să crească, va fi necesar să formezi o echipă de angajați. Alege-i cu atenție pentru că acest lucru poate determina succesul businessului tău. Asigură-te că acești oameni sunt pregătiți temeinic pentru postul lor și că au obiectivele aliniate cu cele ale companiei.
  7. Prezența pe internet este foarte importantă –  Alege-ți numele de domeniu care se potrivește cu numele afacerii tale, înregistrează-l și dezvoltă un site bine organizat. Optimizează-l în funcție de căutări și cuvintele-cheie pe care ți le dorești. SEO a devenit un standard minim pentru prezența online.

Așadar, dacă vrei să-ți deschizi o afacere, înarmează-te cu cunoștințe adecvate, cu răbdare și fii perseverent pentru a culege roadele dorite.

Foto: Buffik / Pixabay