Situaţia de pe front trece în plan secund, după ce Ucraina a făcut joi un prim pas important pentru a se alătura familiei europene.

Borrell: astăzi un pas istoric către o familie UE mai puternică

„Astăzi facem un pas istoric către o familie europeană mai puternică prin deschiderea negocierilor cu Ucraina şi Moldova, acordarea statutului de candidat Georgiei şi începerea negocierilor cu Bosnia şi Herţegovina, odată ce gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare a fost atins”. Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externă, Josep Borrell, a scris mesajul pe „X”. „Acesta este un pas semnificativ către o Europă unită, prosperă şi stabilă. Să construim împreună un viitor mai puternic!”, a adăugat el.

Kiev: Am primit noul sistem Patriot din Germania / Berlinul ne oferă sprijinul militar atât de necesar

Ministerul Apărării al Ucrainei a anunţat că a primit un nou sistem de apărare antiaeriană american Patriot furnizat de Germania, sistem de care Kievul are mare nevoie, în contextul creşterii recente a atacurilor ruseşti cu rachete şi drone pe front. „Un sistem suplimentar de apărare aeriană Patriot a sosit în Ucraina din Germania”, a comunicat ministerul pe X, subliniind că Berlinul „oferă Ucrainei sprijinul militar atât de necesar”. Patriot – explică ministerul ucrainean – face parte dintr-un nou pachet de ajutor militar care include rachete pentru sistemul antiaerian, vehicule de teren cu şenile, sisteme de deminare, camioane, muniţie şi alte echipamente.

Belgia: mesaj şi pentru Moscova

„Este un moment istoric. Ţările europene transmit mesajul unei ţări care este în război cu Rusia că vom începe discuţii şi vom da un semnal foarte clar ucrainenilor şi ruşilor”. Acest lucru a fost declarat de prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, pe marginea lucrărilor Consiliului European. „Este un mesaj foarte important pentru Moscova: Europa nu părăseşte Ucraina. Acest mesaj spune că suntem împreună, suntem uniţi în Europa şi că vrem să menţinem Ucraina de partea noastră”, a subliniat el.

Orban: decizie greşită la Kiev, 26 merg pe drumul lor

„Aderarea Ucrainei la UE este o decizie greşită. Ungaria nu vrea să facă parte din această decizie greşită!” Premierul ungar Viktor Orban a spus acest lucru pe Facebook, după decizia liderilor UE. „Poziţia Ungariei este clară: începerea negocierilor cu Ucraina în aceste circumstanţe este o decizie complet lipsită de sens, iraţională şi greşită, iar Ungaria nu îşi va schimba poziţia”, spune el. „Pe de altă parte, alte 26 de ţări au insistat ca această decizie să fie luată. Iată de ce Ungaria a decis că, dacă cei 26 decid să facă acest lucru, vor trebui să meargă pe drumul lor”, clarifică Orban.

coral