Sărbătorile zilei din 22 mai 2024 – Sf. Mc. Vasilisc şi Marcel; Sf. Părinţi de la Sinodul al II-lea Ecumenic Ortodoxe

Sf. Mc. Vasilisc şi Marcel; Sf. Părinţi de la Sinodul al II-lea Ecumenic

Greco-catolice

Sf. m. Vasilisc; Sf. Rita de Cascia

Romano-catolice

Ss. Rita din Cascia, călug.; Emil, m.

Sfântul Mucenic Vasilisc este pomenit în calendarul creştin ortodox în zilele de 22 mai şi 3 martie, în această din urmă zi fiind sărbătorit împreună cu Sfinţii Mucenici Eutropie şi Cleonic.

Aceşti doi Sfinţi mucenici împreună cu Sfântul Vasilisc au fost supuşi la multe chinuri pentru credinţa lor în Hristos.

După moartea Sfinţilor Eutropie şi Cleonic, Sfântul Mucenic Vasilisc a rămas viu în temniţă. A fost omorât mai târziu prin tăierea capului, fiind mult chinuit mai înainte.

* Biserica face pomenirea Sfinţilor Părinţi de la Sinodul al II-lea Ecumenic (381) în ziua de 22 mai. Sinodul s-a desfăşurat la Constantinopol, în perioada mai – iulie, ca urmare a deciziei împăratului Teodosie cel Mare (379-395), pentru a restabili pacea în Biserică.

Tulburarea Bisericii a fost provocată de o erezie anti-trinitară (macedonianismul), învăţătură ce nega dumnezeirea, egalitatea şi deofiinţimea Sfântului Duh cu Tatăl şi cu Fiul.

Printre cei 150 de ierarhi prezenţi la Sinodul al II-lea Ecumenic au fost Meletie al Antiohiei, Timotei al Alexandriei, Chiril al Ierusalimului, Diodor de Tars, Grigorie de Nyssa şi Petru de Sevasta (fraţii Sfântului Vasile cel Mare), Amfilohie de Iconiu, Gerontius sau Terentius de Tomis – Constanţa în Sciţia Mică, Martyrius de Marcianopolis (Devna – Bulgaria).

Sfântul Grigorie de Nazianz, episcop al Constantinopolului, a fost preşedinte al sinodului după moartea episcopului Meletie al Antiohiei, la sfârşitul lunii mai. În urma retragerii Sfântului Grigorie de Nazianz, preşedinţia sinodului a revenit noului episcop de Constantinopol, Nectarie.

Au fost prezenţi şi 36 de episcopi pnevmatomahi, adepţi ai ereziei ce nega dumnezeirea Sfântului Duh, pe care împăratul Teodosie şi Sfântul Grigorie sperau să-i câştige pentru Ortodoxie, încercare sortită eşecului.

Lucrările sinodului, recunoscut ca Sinodul al II-lea Ecumenic, datorită importantelor decizii dogmatice formulate şi recunoscute unanim de întreaga Biserică, s-au încheiat la 9 iulie 381. (surse: vol. „Vieţile Sfinţilor”, www.crestinortodox.ro)