Aproape 1.000 de români de la un abator din landul german Renania de Nord-Westfalia sunt infectați cu noul coronavirus. Focare mai există și la alte unități de procesare a cărnii și la ferme agricole din Germania. Drept urmare, autoritățile au decis ca toate persoanele care lucrează în abatoarele cu peste 100 de angajați din Renania de Nord-Westfalia să fie testate pentru coronavirus de cel puţin două ori pe săptămână. A vorbit la Digi24 despre acest subiect Angela Merișan, o româncă angajată la abatorul unde există peste 1.500 de infectări cu COVID-19.

Angela Merișan: Suntem în izolare acasă. Eu sunt în carantină din data de 16 și până astăzi inclusiv. Eu și încă opt persoane. Restul sunt până în data de 3. Așa este toată fabrica.

De mâine nu merg la serviciu, dar pot să ies la cumpărături, pentru că din data de 16 nu am avut voie să ies din casă.

Nu știu de ce sunt așa multe cazuri. Probabil și înghesuiala din abator. Condițiile erau respectate, erau controale, erau paznici la poartă, eram obligați să purtăm masca, mănușile.

Am auzit din media că au plecat colegi din fabrică spre România, dar nu îi cunosc personal, nu știu cine sunt.

„O săptămână și ceva nu ne-a dat nimeni un telefon să ne întrebe ce facem, dacă avem ce să mâncăm”

Timp de o săptămână și ceva nu ne-a dat nimeni un telefon să ne întrebe ce facem, dacă avem ce să mâncăm, hârtie igienică și, mă rog, ce avem nevoie.

Mai mult, avem coleg aici, stă cu mine pe palier, care a fost în spital după ce l-a găsit pozitiv. L-a adus din spital aici, iar firma de la cazare – nici măcar nu au venit personal să vorbească cu oamenii – a trimis un șofer ca să îl ia de la cazarea asta să îl ducă la altă cazare. Mi s-a părut anormal.

N-avem cui să ne plângem, efectiv nu avem cui. Dacă sunăm la birou să spunem ceva ne ia ca pe niște nimicuri.

Mai mult, în momentul în care te îmbolnăvești, te doare capul, nu știi limbă, ești într-o țară străină, suni la birou să spui că ai nevoie de un ajutor, să te ducă la un doctor, la ceva, efectiv îți închide telefonul în nas, nici măcar nu te bagă în seamă.

Trebuie să ne descurcăm noi între noi. Avem colegi care vorbesc engleză și vin după 11 ore din schimbul de noapte și în loc să doarmă, săracul copil merge cu noi la doctor ca să vorbească în engleză.

Cel mai mult la abator se câștigă 1.100 de euro în mână pe lună. coral