Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a anunțat că se dau vouchere de 4.000 de lei pentru o parte dintre români. Potrivit ministrului, de aceste vouchere vor beneficia aproximativ 220.000 de români. Este vorba despre familiile care au peste cinci copii, românii care nu pot munci sau persoanele vârstnice care trăiesc fără niciun sprijin.

Se dau vouchere de 4.000 de lei

Se taie pensiile și salariile? Premierul Nicolae Ciucă a dat ultimele informații după ședința de…
Voucherele în valoare 4.000 de lei vor fi de 2 tipuri, potrivit ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Marcel Boloș. Este vorba despre un voucher acordat pentru îmbunătățirea condițiilor de locuit, de reparare a locuințelor și voucherul pentru achiziționarea de echipamente electrocasnice, adică pentru cumpărarea unui frigider, aragaz sau mașina de spălat.

„Vor fi două tipuri de vouchere. Este voucherul pentru condițiile de locuire, de reparare a locuințelor, de 4000 lei / voucher. Și avem și voucherul pentru echipamentele electrocasnice. Aici discutăm de cele trei electrocasnice esențiale, precum aragazul, mașina de spălat și frigiderul, pe care încercăm să le acordăm pentru a asigura integrarea socială a beneficiarilor. Și acestea vor fi în valoare tot de 4000 de lei“, a precizat Marcel Boloș.

De aceste noi vouchere acordate de Guvern vor beneficia aproximativ 220.000 de familii din România. Pentru stabilirea exactă a beneficiarilor de vouchere nu se va aplica un anumit standard predefinit ci se vor stabili în urma unor anchetele sociale. În fiecare centru comunicat care va funcționa pe lângă autoritățile locale se vor finanța cheltuielile de personal pentru asistentul social, medical și cel educațional.

De ancheta socială în cazul familiilor beneficiare se vor ocupa 3 experți în așa fel încât să se facă o analiză prin care să se poată defini profilul de nevoi sociale pe care le are.

„De exemplu are nevoie de întreținerea locuinței și de schimbarea echipamentelor electrocasnice. De ce este nevoie de acest lucru? Ca să asigurăm o cât mai bună utilizarea acestor bani, să nu fixăm un standard de la București și după să nu se potrivească pe profilul nevoilor pe care beneficiarii le au”, a ministrul MIPE.

Ajutoare pentru persoanele vârstnice

Ministrul Marcel Boloș a precizat că urmează să se acorde și ajutoare pentru persoanele vârstnice.

„Este vorba despre un pachet de servicii sociale pentru persoanele vârstnice pe care îl anunțăm în premieră. Acest pachet de servicii va conține servicii sociale la domiciliu, inclusiv dacă persoanele vârstnice locuiesc într-o locuință socială în care este proprietatea primăriei, atunci se alocă banii inclusiv pentru repararea acestor locuințe“, a spus Marcel Boloș.

Potrivit ministrului, persoanele vârstnice vor beneficia atât de serviciile de îngrijire la domiciliu, servicii medicale, dar și de servicii de catering dacă nu au din ce trăi și nu realizează veniturile corespunzătoare. Serviciile de catering vor consta într-o masă caldă pe care o vor primi beneficiarii.

Masa caldă va fi asigurată de către cantinele sociale ale primăriilor sau pur și simplu servicii de catering simple suportate de Guvern. Aceste servicii vor fi asigurate prin intermediul primăriilor, cu ajutorul echipamentelor de transport și mașinilor de transport, care sunt adaptate pentru astfel de servicii.

„Este o premieră pentru țara noastră acest tip de servicii pentru persoanele vârstnice și încercăm prin aceasta să oferim un pachet de servicii sociale integrat. Cuantumul care va fi pentru fiecare beneficiar în parte nu a fost încă stabilit. Avem un buget de 150 de milioane de euro”, a conchis Marcel Boloș.

Astfel, se dau vouchere de 4.000 de lei pentru aproximativ 220.000 de familii din România.