Se înăspresc pedepsele pentru sclavie, trafic de minori și pornografie infantilă. Miercuri, președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat o lege importantă ce aduce modificări semnificative Codului penal, în vederea întăririi măsurilor de combatere a traficului de persoane și a traficului de minori. Noile amendamente au fost adoptate de Parlamentul României și urmează să intre în vigoare la trei zile după publicarea în Monitorul Oficial. Modificările includ pedepse mai severe și noi dispoziții pentru a asigura protecția victimelor și descurajarea infractorilor.
Lista modificărilor la Codul Penal
1. Introducerea alineatului 3 indice 2 la articolul 91. Noua lege prevede că infracțiunile de sclavie, trafic de persoane și trafic de minori nu vor mai putea beneficia de suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.

2. Se modifică articolulu 209, referitor la infracțiunea de sclavie, prin majorarea limitelor de pedeapsă de la 3-10 ani, la 5-12 ani.

3. Se modifică articolul 210, referitor la traficul de persoane, prin majorarea limitelor de pedeapsă de la 3-10 ani la 5-12 ani. Dacă infracțiunea este comisă de un funcționar public, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani. De asemenea, consimțământul victimei nu constituie cauză justificativă, iar dacă faptele sunt urmate de exploatarea efectivă (art. 182 Cod penal), se aplică regulile concursului de infracțiuni.

4. Se modificaă articolului 211, referitor la traficul de minori, prin majorarea pedepselor de la 5-10 ani, la 7-15 ani. Variantele agravante vor fi pedepsite cu închisoarea între 10 și 20 de ani.