Patronul companiei responsabile pentru lucrările la rețeaua de canalizare a internatului liceului „Tamasi Aron” din Odorheiu Secuiesc, unde prăbușirea unui perete a dus la decesul unui elev și rănirea altor trei, a fost plasat sub control judiciar, decizia fiind luată de magistrați după ce propunerea de arestare a fost respinsă.

În urma audierii mai multor persoane, administratorul firmei a fost reținut pentru 24 de ore și este cercetat pentru ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă. Procurorii ceruseră arestarea preventivă a acestuia, însă instanța a dispus măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Potrivit anchetatorilor, patronul a coordonat direct lucrările de excavare și nu a respectat cotele stabilite în proiect. De asemenea, a ordonat săpături până la o adâncime mult mai mare decât cea prevăzută, ignorând normele de siguranță și specificațiile proiectului.

Patronul a recunoscut că el a luat decizia de a efectua săpăturile mai adânci, motivând că dorea să termine lucrările mai repede, ignorând pericolul și prezența elevilor în clădire. Unul dintre muncitori a confirmat că, în timp ce săpa, a observat prăbușirea unui strat de tencuială, iar în doar câteva secunde, întregul zid s-a prăbușit.

Inspectorul șef al Inspectoratului de Stat în Construcții a subliniat că respectarea normelor tehnice și a reglementărilor ar fi putut evita tragicul incident.

În urma prăbușirii parțiale a clădirii internatului, două eleve au fost scoase conștiente, o altă elevă a fost resuscitată și transportată la spital, iar un băiat a fost extras din dărâmături fără semne vitale. Tragicul eveniment a ridicat serioase semne de întrebare asupra respectării normelor de siguranță și a monitorizării corespunzătoare a lucrărilor de construcție.

coral