Viața este imprevizibilă, indiferent cât de mult te străduiești să îți asiguri stabilitatea și succesul în diferitele sale domenii. Astăzi, este posibil să aveți un loc de muncă stabil, bine plătit și perspective profesionale fără nori. Dar mâine, o urgență sau un dezastru poate strica totul și vă poate face să vă luptați pentru a rămâne pe linia de plutire. Cu toții sperăm că o astfel de zi ploioasă nu va veni niciodată, dar este întotdeauna necesar să ne pregătim pentru cel mai rău scenariu. Așadar, iată kitul tău de supraviețuire pentru perioada financiară dificilă.

De ce ar trebui toată lumea să fie pregătită?

Este firesc ca oamenii să rămână optimiști și să creadă că lucrurile vor fi pentru totdeauna la fel de bune ca acum. Cu toate acestea, unele evenimente nu pot fi controlate de noi, iar dezastre precum COVID-19, o recesiune economică globală, un incendiu în casă sau un accident de mașină se pot întâmpla pe neașteptate. De aceea, ar trebui să aveți întotdeauna un plan B pentru astfel de evenimente, astfel încât să puteți susține un nivel de trai confortabil pentru o perioadă de timp, în timp ce vă recuperați în urma unui dezastru.

Cu toate acestea, nu toată lumea își poate permite să acumuleze din timp o rezervă financiară considerabilă. Astfel, ar trebui să aveți o mulțime de scenarii pentru fiecare situație de viață, fiind gata să vă gestionați finanțele cu și fără un fond de rezervă la îndemână. Ce puteți face dacă necazul vă surprinde pe neașteptate?

Revizuirea bugetului

Vei fi surprins să afli cât de mulți oameni nu știu de fapt cât câștigă și cât cheltuiesc. Consumerismul este boala generației moderne și prea mulți oameni cred că un împrumut rapid online le poate rezolva toate problemele financiare și le poate închide golurile financiare. Din acest motiv, mulți tineri se îneacă în datorii din cauza faptului că risipesc prea mulți bani pe achiziții capricioase, impulsive și fără control bugetar.

O modalitate înțeleaptă de a ieși dintr-o astfel de situație este introducerea unui buget cuprinzător. Nu trebuie să fii un matematician talentat pentru a face câteva calcule simple și a clarifica cât de mult dispui sub formă de venit disponibil în fiecare lună. Faceți un tabel (puteți folosi foi de calcul Excel sau unele aplicații simple pentru smartphone-uri) și introduceți veniturile, impozitele, chiria, facturile la utilități și toate celelalte cheltuieli pe care le aveți în fiecare lună.

În această etapă, ar trebui să stabiliți priorități clare în ceea ce privește cheltuielile. Evident, nu puteți evita să acoperiți chiria, facturile, mâncarea și deplasarea la serviciu – acestea sunt nevoile dumneavoastră. Odată ce ați luat în calcul toate aceste cheltuieli în bugetul lunar, veți vedea cât de mult vă rămâne pentru achiziții opționale. Restul de bani poate fi alocat pentru mâncare, divertisment și finanțarea fondului de rezervă.

Controlul cheltuielilor

Mulți oameni cheltuiesc bani pe lucruri inutile, fără să observe cum banii câștigați cu greu le scapă printre degete în fiecare zi. O ceașcă de cafea la o benzinărie, un pachet de dulciuri care nu vă plac cu adevărat, un nou tricou de lux (al zecelea din setul dumneavoastră de îmbrăcăminte) – toate aceste cheltuieli par doar mici și nevinovate. Odată ce veți aduna toate aceste sume mici pe lista de cheltuieli lunare, veți vedea cât de mult ați irosit în zadar.

Cum puteți lupta împotriva obiceiului de a cheltui neglijent, mai ales în momentele în care nu vă puteți permite? Câteva sfaturi de la experți financiari vă pot ajuta să vă dezvoltați obiceiuri de cheltuieli mai proactive și să vă rezolvați problemele:

  • Stabiliți un buget zilnic sau săptămânal pentru cumpărăturile de răsfăț și cele fără sens. Este vital să alocați cel puțin o mică sumă de bani pentru astfel de capricii, deoarece a trăi cu un buget restrâns, fără posibilitatea de a vă face plăcere, vă poate duce rapid în depresie. De aceea, puteți aloca, de exemplu, 1 euro pe zi pentru astfel de achiziții – chiar dacă nu veți cumpăra mare lucru cu această sumă, puteți acumula câțiva euro în timpul săptămânii și vă puteți cumpăra desertul preferat cu o ceașcă de cafea în weekend.
  • Gândiți-vă de două ori la fiecare achiziție. Cele mai multe achiziții impulsive nu dau roade, deoarece vă dați seama că nu aveți nevoie de acel lucru peste o zi sau două. De aceea, profesioniștii din domeniul financiar recomandă să faceți o pauză după ce vedeți un lucru pe care doriți să-l cumpărați. Acordă-i creierului tău timp să se gândească din nou la acea achiziție – cel puțin o noapte. Dacă vă treziți a doua zi și credeți în continuare că aveți nevoie de acel obiect, atunci puteți face un plan pentru a-l cumpăra. Dacă nu sunteți deja atât de sigur, înseamnă că nu aveți de fapt nevoie de acel obiect, iar decizia de a-l cumpăra a fost doar un impuls.
  • Instalează o aplicație de control al cheltuielilor. Există tone de aplicații atractive și ușor de utilizat pentru bugetarea și controlul cheltuielilor, disponibile în prezent pe Google Play și App Store. Cele mai multe dintre ele sunt gratuite, iar unele vin cu funcții suplimentare în abonamente premium. Vă recomandăm să începeți cu funcționalitatea gratuită, deoarece va fi suficientă pentru a introduce un obicei sănătos de frugalitate. Vă puteți bucura chiar și de funcțiile de gamificare, cu numeroase premii și bonusuri în aplicație pentru eforturile dvs. de economisire reușite.

Programe de reducere a datoriilor

Vremurile financiare dificile vin adesea atunci când sunteți deja foarte îndatorat. Această situație poate afecta pe oricine, deoarece pierdeți oportunitatea vitală de a vă rambursa datoria și intrați în dificultăți financiare mai mari din cauza amenzilor acumulate. În acest caz, ar trebui să acționați rapid și să fiți sincer cu toți creditorii dumneavoastră. Organizațiile de credit de renume au întotdeauna alternative variate pentru persoanele cu probleme financiare și pot renegocia cu dumneavoastră termenii și graficele de rambursare. De asemenea, ar trebui să verificați programele de consolidare și de reducere a datoriilor disponibile în țara dvs. și să verificați dacă sunteți eligibil pentru acestea.

Există întotdeauna o cale de ieșire

Urgențele apar întotdeauna pe neașteptate, dar puteți gestiona situațiile financiare dificile chiar și fără un fond de rezervă mare. Folosiți aceste sfaturi pentru a trece prin greutățile financiare fără a vă adânci datoriile sau a vă deprima. Există întotdeauna mai multe alternative viabile de explorat, iar dvs. veți face față cu siguranță crizei dacă sunteți proactiv și sincer cu dvs. și cu creditorii dvs. coral