Simon Harris va fi premierul Irlandei, după ce nominalizările pentru conducerea partidului de guvernământ Fine Gael s-au încheiat fără alte candidaturi.

Cel mai tânăr prim-ministru irlandez din toate timpurile. Va fi votat pe 9 aprilie

Harris, un ministru în vârstă de 37 de ani, cunoscut mai ales pentru implicarea sa în gestionarea pandemiei COVID, va fi declarat noul lider al partidului de centru-dreapta în cursul zilei de duminică şi se va adresa membrilor săi în cadrul unui eveniment în oraşul Athlone din centrul Irlandei, relatează Reuters.

El va fi apoi votat ca cel mai tânăr prim-ministru irlandez din toate timpurile la următoarea şedinţă a parlamentului, pe 9 aprilie, datorită sprijinului partenerilor de coaliţie ai Fine Gael.

Harris nu va avea la dispoziţie mai mult de un an pentru a salva coaliţia de la o înfrângere la alegerile parlamentare.

În ultimii trei ani, sondajele de opinie au plasat Sinn Fein, un partid de stânga care susţine unificarea cu Irlanda de Nord, o provincie britanică, drept favorit pentru a conduce următorul guvern.

Miercuri, Leo Varadkar a anunţat că va demisiona din funcţia de prim-ministru al Irlandei şi lider al partidului de guvernământ Fine Gael, luându-i prin surprindere chiar şi pe cei mai apropiaţi aliaţi politici ai săi. Spunea că Fine Gael ar avea mai multe şanse de realegere sub conducerea unui alt lider.