CFR Infrastructură desfășoară în această perioadă lucrări în regie proprie pentru creșterea vitezei de circulație la 120 km/oră între stațiile de cale ferată Cluj-Napoca Est și Apahida. Tronsonul corespunde cu traseul viitorului tren metropolitan.

Sucursala Regională de Căi Ferate Cluj execută lucrări de înlocuire a trei aparate de cale și de buraj tehnologic în stația Cluj-Napoca Est, a anunțat CFR SA. Lucrările sunt executate în regie proprie, cu personal de specialitate, și au drept scop creșterea vitezei de circulație la 120 km/oră, pe firul II. Programul tehnologic este structurat în două etape de execuție a lucrărilor.

"Etapa I cuprinde lucrări de înlocuire aparate de cale 3 și 5, aferente liniei 2, lucrări de înlocuire aparat de cale 7, aferent liniei 3 și lucrări de buraj mecanizat. Lucrările de înlocuire a celor trei aparate de cale și de buraj mecanizat, incluse în prima etapă a programului, au termen de finalizare 6 decembrie.

În perioada desfășurării lucrărilor din stația Cluj-Napoca Est, circulația trenurilor între Cluj-Napoca Est și Apahida este redirecționată doar pe firul I, astfel încât să fie asigurate condiţii optime de trafic.

În etapa a doua se vor executa lucrări de sudură aluminotermică pentru refacerea căii fără joante", conform CFR SA.

Compania de stat lucrează cu următoarele utilaje de intervenție: drezină UAM, utilaje de specialitate Desec și Plasser. Termenul de finalizare a fazei a doua a programului este trimestrul II 2020. Finanțarea se face din fondurile proprii ale CFR Infrastructură.

Primăria Cluj-Napoca a anunțat că vor exista două linii de transport metropolitan, venind în întâmpinarea celor care s-au mutat sau se vor muta în localitățile învecinate. Achiziția publică pentru elaborarea studiilor tehnice pentru introducerea acestui tren în Cluj-Napoca și comunele limitrofe a fost lansată.

Municipalitatea avea în vedere două proiecte de tren metropolitan, unul fiind la concurență cu linia de metrou, proiect anunțat cu ceva timp în urmă. La nord de Cluj urmează să fie realizată o linie feroviară care să plece de la Nord-Vest (Bonțida) și să se îndrepte spre Nord-Est (Cluj-Napoca, Jucu, Apahida). Viitorul tren metropolitan ar urma să circule pe actualele linii de cale ferată.

A doua rută va fi Florești – Gilău – Cluj pe direcția Vest-Est. Inițiatorii proiectului își propuneau atingerea unei viteze bune, cu durate de deplasare inferioare transportului privat, introducerea a două noi puncte de oprire pentru călători la Tetarom I și la Baciu.

Proiectul prevede frecvență excelentă la ora de vârf și bună în afara orelor de vârf, capacități de transport suficiente și calitate bună a materialului rulant.

Primăria estima că proiectul trenului metropolitan să nu coste mai mult de 75 milioane de euro, iar magistrala de metrou, până la 1 miliard de euro.