Licitația pentru modernizarea străzii Mihail Kogălniceanu și a străzilor adiacente a fost câștigată de Astor Com SRL, o firmă din Târgu Mureș.

Contractul a fost estimat de Primăria Cluj-Napoca la valoarea de 38.594.076 lei, iar firma care a câștigat a oferit 37.307.611 lei. 

Strada Mihail Kogălniceanu, considerată de mulți drept cea mai frumoasă și pitorească din Cluj-Napoca, și străzile adiacente vor fi pietonalizate în cadrul unui proiect uriaș finanțat din fonduri europene. 

”Obiectivul de investiții cuprinde lucrări pentru strada Mihail Kogălniceanu și străzile adiacente – Universității, Emmanuel de Martonne, axa nord-sud alcătuită din străzile János Bolyai – Hermann Oberth – Kovács Dezsö, Gaál Gábor și Baba Novac, inclusiv Piața Cipariu și strada Iuliu Maniu”, preciza Emil Boc, primarul Clujului, în septembrie 2020.

Astfel, va fi realizată pietonalizarea mai multor tronsoane de străzi în aria menționată, pe care accesul pentru mașini să fie deschis doar riveranilor sau în situații de urgență, iar bicicliștii vor putea circula la comun cu pietonii, în așa numitul concept de ”shared space”.

Tronsonul străzii M. Kogălniceanu între str. Hermann Oberth și str. Gaál Gábor va fi transformat în baza conceptului de ”grădină urbană” prin eliminarea pavajului și gazonului degradat. Acestea vor fi înlocuite de un multistrat de pietriș compactat și stabilizat.

De asemenea, vor fi plantați peste 250 arbori în mai multe zone incluse în proiect, iar sistemele de iluminat public existente vor fi modernizate cu sisteme LED și stâlpi integrați în peisajul urban.

Pe strada Universității este propusă readucerea la locul inițial a statuii „Sfânta Maria Protectoare” (transmutată în 1957) și crearea unei piațete pe locul parcării actuale.

Pe strada Kogălniceanu este propusă integrarea unei reprezentări de omagiu pe ”covorul” destinat accesului în clădirea Universităţii, dedicată rectorilor universității clujene de la origini până în prezent.

În urma finalizării lucrărilor vor fi instalate – la fel ca în recentele proiecte de infrastructură finalizate – stații de încărcare pentru biciclete și trotinete electrice, mobilier urban modern, rastele pentru parcarea bicicletelor.