Microîntreprinderile, companiile mici şi mijlocii, în număr de 889.000 de firme, realizează 45% din cifra de afaceri din economie, în timp ce restul reprezintă contribuţia a 2.200 de firme mari, potrivit datelor Registrului Comerţului.

coral

Cu toate acestea, în 2022, microîntreprinderile, companiile mici şi mijlocii au realizat un profit net de 163 miliarde lei, adică 61% din total, faţă de doar 103 miliarde lei profitul net al marilor companii de pe plan local, scrie Ziarul Financiar.

IMM-urile sunt şi cei mai mari angajatori de pe piaţa locală, astfel că plătesc salariile a peste 64% din angajaţii din economie. Astfel, în microîntreprinderi, companii mici şi mijlocii lucrau în 2022 peste 2,7 milioane de persoane. Singura categorie de companii care a reuşit să depăşească pragul de 1 milion de angajaţi, adică 24% din economie, este cea a microîntreprinderilor, micile businessuri care au între 0 şi 9 angajaţi şi venituri de până în 2 milioane de euro.

La nivel de industrii, IMM-urile domină câteva din sectoarele economice locale, precum construcţiile, HoReCa sau agricultura.