Statele Unite denunţă miercuri o lege ungară privind „protecţia suveranităţii naţionale”, pe care o cataloghează drept „incompatibilă cu statul de drept”, relatează AFP.

Parlamentul ungar a adoptat săptămâna trecută o serie de măsuri prin care instituie o autoritate de supraveghere însărcinată să prevină „amestecuri străine” în procesul electoral, care prevede pedepse cu închisoarea.

Acest pachet legislativ, menit să „protejeze suveranitatea” acestei ţări din Europa Centrală, este considerat de către critcii premierului naţionalist Vikor Orban drept o nouă contraofensivă menită să pună căluş unor contraputeri (checks and balances).

„Statele Unite sunt îngrijorate de decizia Guvermului ungar de a promulga azi (miercuri) o nouă lege care dotează Guvernul ungar cu instrumente draconice care pot fi folosite pentru a intimida şi pedepsi persoane ale căror opinii nu sunt împărtăşite de către partidul de la putere (Fidesz)”, a transmis într-un comunicat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, Matthew Miller.

„Această nouă lege este incompatibilă cu valorile noastre comune ale democraţiei, libertăţii individuale şi statului de drept”, a adăugat el, potrivit AFP, citată de News.ro.

Mai multe organizaţii nonguvernamentale (ONG) de drepturile omului, inclusiv Amnesty International, au denunţat voinţa Guvernului ungar de a „reduce la tăcere voci critice” prin adoptarea acestei legi.