După modelul țărilor din Vest sau SUA, unii patroni de terase din România au introdus aşa numita „taxă de coronavirus”, pentru a-și acoperi cheltuielile generate de normele de distanțarea socială. Clienții trebuie să fie informați despre existența unui astfel de cost suplimentar inclus pe bonul fiscal, înainte de a face comanda, în caz contrar, cei care percep de taxa COVID, sunt sancționați.

Atenție! Taxa Covid-19, abuzul patronilor de restaurante! FOTO

Un patron de terasă din Bucureşti a uitat să se asigure că fiecare client este informat despre această taxă, iar Protecţia Consumatorilor a luat măsuri.

„Astăzi am iniţiat un control operativ, în urma căruia un patron de terasă a fost sancţionat cu suma de 10.000 mii de lei deoarece a încălcat legea 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilo cu legislaţiei europenă privind protecţia consumatorilor. Vom continua monitorizarea locaţilor care au această taxă şi binenţeles în cazul unor reclamaţii se vor lua măsuri”, a declarat pentru Mediafax Preşedintele ANPC, Eduardt Cozminschi.

„Taxa nu are nicio justificare economică, practic este un adaos comercial pe care patronii îl justifică ca fiind o acoperire a costurilor de distanţare. Clientul trebuie anunţat despre existenţa acestei taxe imediat după ce a ajuns la terasă şi este alegerea fiecărui client dacă vrea să o plătească sau alege să schimbe locaţia.”, susțin juriștii.

Taxa de COVID-19 este calculată în funcţie de câte persoane au comandat pe bonul fiscal, astfel dacă ieşi cu un grup de prieteni la terasă, fiecare din voi veţi plăti acest adaos. Taxa a apărut pentru prima dată în Statele Unite, iar ulterior a fost preluată şi de unele ţări europene, printre care se enumeră şi Danemarca, Italia şi România.

coral