Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, invită publicul interesat să participe în data de 14 iunie 2019, de la ora 15.45, la vernisajul expoziției „Ținută, culoare, stil – Cămașa țărănească de altădată din Colecțiile Brătianu și Cantacuzino”.

Colecțiile Brătianu și Cantacuzino au fost prezentate publicului larg pentru prima oară în anul 2015, bucurându-se de un larg interes. În ultimii ani, părți ale acestei remarcabile colecții au fost prezentate în cadrul unor expoziții temporare organizate în diferite orașe ale României, iar colecția a ajuns și în atenția publicului internațional. Răspunzând numeroaselor solicitări venite din partea specialiștilor și publicului, Muzeul Etnografic al Transilvaniei prezintă din nou această expoziție în perioada 14-30 iunie 2019.

În anul 1934, doamnele Eliza Brătianu și Sabina Cantacuzino – soția și, respectiv, sora marelui om de stat Ionel I. C. Brătianu – au donat Muzeului Etnografic al Ardealului o colecție de excepție, cuprinzând 191 de piese de port, în cea mai mare parte ii, databile în ultimul sfert al secolului al XIX-lea –începutul secolului al XX-lea, provenind din diverse zone etnografice din România. Această colecție extraordinară va fi expusă pentru prima dată în integralitatea ei. 

Născută la inițiativa comunității online ,,La Blouse Roumaine”, Ziua Universală a Iei, sărbătorită de Sânziene, pe 24 iunie, a ajuns la cea de a șaptea ediție și mobilizează din ce în ce mai multe persoane și comunități din întreaga lume. 

Muzeul Etnografic al Transilvaniei susține în continuare această inițiativă, prezentând piesele din două colecții de o remarcabilă valoare științifică și culturală, realizate de Eliza Brătianu și Sabina Cantacuzino. Cele 191 de piese de port, databile în ultimul sfert al secolului al XIX-le–începutul secolului al XX-lea, provenind din diverse zone etnografice din România, au fost donate Muzeului Etnografic al Ardealului în anul 1934. Preocuparea celor două doamne pentru portul țărănesc se înscria în tendința generală a doamnelor din înalta societate românească de a-și manifesta atașamentul față de portul tradițional, considerat întruchiparea spiritului național.

În cadrul portului femeiesc tradițional românesc, cămașa constituia piesa cea mai importantă: aceasta a păstrat, de-a lungul unei perioade lungi, elemente arhaice de croi, tehnici de decorare, ornamentică. De asemenea, cămașa marca apartenența comunitară printr-o unitate structurală și decorativă clară în cadrul diferitelor zone etnografice, evidențiind statutul social-economic și personalitatea purtătoarei. Numită local ie, cămeșe, spăcel, ciupag etc., ea a intrat în conștiința publică cu prima denominație, devenită generică. 

Selecția de piese, expuse în cadrul expoziției, oferă vizitatorilor o incursiune în timp și spațiu și, în același timp, o experiență estetică memorabilă.

Expoziția va fi deschisă în perioada 14-30 iunie 2019 la sediul central al Muzeului Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr. 21.