În diverse proiecte de construcție și nu numai, alegerea potrivită a tablei poate face diferența între succes și eșec. Vei descoperi în curând diferențele dintre două opțiuni populare de tablă: cea lisă și cea cutată, pentru a putea lua o decizie informată.

Ce este tabla lisă și ce avantaje are

Tabla lisa este o formă netedă și uniformă de metal prelucrat. Se produce din oțel, aluminiu sau zinc și poate fi laminată, galvanizată sau vopsită în câmp electrostatic.

Avantajele tablei lise sunt numeroase:

• Durabilitatea – datorită procesului de producție, tabla lisa este extrem de rezistentă la uzură, coroziune și alte forme de deteriorare;
• Întreținere facilă – suprafața să plană și netedă nu reține apă sau murdărie, ceea ce înseamnă că necesită foarte puțină întreținere;
• Instalare ușoară – suprafața permite sudarea, vopsirea și lipirea, are o greutate redusă și nu necesită echipamente speciale pentru tăiere și prelucrare.

Ce este tabla cutată și ce avantaje are

Tabla cutată este un material de construcție popular, fabricat din oțel galvanizat sau aluminiu, care se caracterizează prin prezența unor ondulații. Aceste cute nu doar că îi conferă un aspect plăcut, dar și îmbunătățesc rezistența și durabilitatea produsului. Înălțimea, lățimea și forma lor pot varia în funcție de producător și de cerințele specifice ale utilizatorului.

Printre avantajele tablei cutate se numără:

• Rezistența sporită – ondulațiile din tabla cutată îi conferă o rezistență structurală mai mare, ceea ce o face mai durabilă în fața factorilor de mediu și a presiunii fizice. Aceasta poate suporta sarcini semnificative și rezistă bine la vânt.
• Versatilitate – tabla cutată este disponibilă într-o varietate de culori, forme și dimensiuni, ceea ce o face potrivită pentru o gamă largă de aplicații, atât rezidențiale, cât și comerciale.
• Ușurința în instalare – datorită formei sale, tabla cutată este ușor de instalat și necesită un efort minim de întreținere. Se taie și se ajustează fără dificultăți și se adaptează pentru diferite forme de acoperiș. De asemenea, se poate monta rapid și eficient.
• Eficiență economică – comparativ cu alte materiale de acoperiș, tabla cutată este mai accesibilă și oferă un raport calitate-preț excelent. Aceasta este o soluție economică pentru acoperirea clădirilor și poate reduce costurile de construcție și întreținere.

În ce aplicații se utilizează tabla lisă

• Industria construcțiilor

Tabla lisă este frecvent utilizată în construcții datorită rezistenței și durabilității sale. Poate fi folosită pentru acoperișuri, în special tabla din oțel galvanizat, care este rezistentă la coroziune și poate fi utilizată în condiții umede. De asemenea, este utilizată pentru căptușiri la interior sau exterior, pentru compartimentări montate pe structuri de rezistență din metal sau lemn, precum și pentru împrejmuiri și porți metalice. Tabla zincată este un exemplu, fiind impermeabilă la apă și astfel potrivită pentru asemenea aplicații.

• Industria auto

Datorită flexibilității sale, tabla lisă este des folosită în industria auto pentru producerea de componente auto, cum ar fi panourile de caroserie. Acestea necesită o suprafață netedă și un material care poate fi ușor modelat.

• Producția de mobilă

Tabla lisă are diverse utilizări în producția de rafturi metalice sau containere. Tabla neagră de diferite dimensiuni, din oțel laminat la rece sau cald, este adesea utilizată în aceste aplicații, oferind rezistență și durabilitate necesare.

• Alte industrii

Acest tip de tablă se folosește și în alte sectoare, cum ar fi industria navală sau aeronautică, în producția de componente și structuri metalice, semne stradale, cutii de scule, containere și multe altele.

Unde se folosește tabla cutată

• Construcții industriale și comerciale

Tabla cutată este adesea utilizată în construcția de hale industriale, magazine, depozite sau alte clădiri comerciale datorită rezistenței și durabilității sale. Este o alegere populară pentru acoperișuri și pereți exteriori, deoarece oferă protecție împotriva condițiilor meteo extreme. Tabla zincată cutată se utilizează cu succes pentru căptușiri la interior și placări la exterior, ca elemente de închidere pe contur sau compartimentări pe structuri de suport din metal sau lemn.

• Agricultură

În sectorul agricol, tabla cutată este folosită la construcția de grajduri, sere, silozuri sau adăposturi pentru animale. Datorită rezistenței la coroziune, este ideală pentru a rezista la umiditatea ridicată din aceste medii.

• Construcții rezidențiale

În ultimii ani, tabla cutată a început să fie utilizată și în construcțiile rezidențiale, mai ales pentru acoperișuri. Este apreciată pentru estetica sa modernă, dar și pentru izolarea termică și acustică pe care o oferă.

• Amenajări exterioare și interioare

Tabla cutată poate fi folosită și la amenajarea spațiilor exterioare, ca garduri sau terase, sau în designul interior, pentru a crea un aspect industrial sau rustic. Este un material versatil, care îmbină funcționalitatea cu estetica.

Ambele tipuri de tablă au avantajele lor unice, în funcție de aplicațiile specifice pentru care sunt utilizate. Ia în considerare cerințele proiectului tău și vei putea crea produse sau structuri de calitate superioară.

Sursa: Shutterstock