Taxele și impozitele plătite la agenții de pariuri sunt sumele care se rețin la efectuarea unor depuneri și retrageri, dacă ne referim la mediul online. În cazul agențiilor stradale de pariuri, aceste taxe și impozite se plătesc pentru fiecare pariu plasat, dar și pentru fiecare pariu câștigat. Sunt taxe stabilite de stat și este obligatoriu ca fiecare casă de pariuri să le impună.
Online
Toate taxele colectate de casele de pariuri sportive pentru depuneri și retrageri sunt suportate de pariori. De menționat că toate aceste taxe și impozite se rețin la sursă. Astfel, nu mai este nevoie să completăm declarații în care să trecem sumele retrase de la casele de pariuri, așa cum eram nevoiți să facem până în anul 2018.
Prima taxă de care ne lovim în mediul online este în momentul depunerii la o casă de pariuri. Se numește taxă de viciu și reprezintă 2% din valoarea depunerii. Taxa se aplică la fiecare depunere efectuată la respectiva casă de pariuri.
De asemenea, trebuie plătită o taxă și pentru fiecare retragere de la o casă de pariuri. Aici procentul variază, în funcție de suma retrasă. Majoritatea pariorilor însă efectuează retrageri până în 10.000 lei într-o singură tranșă. Acestora li se va reține un impozit de 3% din suma retrasă.
În cazul în care suma retrasă este cuprinsă între 10.001 lei și 66.750 lei, pariorului i se va reține un impozit de 300 lei, la care se adaugă 20% din ceea ce depășește suma de 10.000 lei. Cel mai mare impozit va fi reținut dacă suma retrasă depășește valoarea de 66.750 lei. Acesta va fi de 11.650 lei, la care se adaugă 40% din ceea ce depășește suma de 66.750 lei. De menționat că pariorul nu va scăpa de plata taxelor și impozitelor dacă efectuează depuneri, respectiv retrageri în și din contul online la o agenție stradală de pariuri.
Taxe ce pot fi evitate
În funcție de metodă de plată folosită la retragere, ți se mai poate reține o taxă – de exemplu la retragerile prin PaysafeCard. La unele case de pariuri se aplică taxa pentru retrageri prin PaysafeCard, la altele nu.
De asemenea, dacă retragi prin card bancar, iar contul tău este deschis la BCR, Salt Bank sau ING, acea bancă poate reține și ea un mic comision la fiecare retragere de la casa de pariuri.
La câteva case de pariuri dintre cele licențiate online în România nu se pot efectua retrageri mai mari de 10.000 lei într-o singură tranșă. Astfel, se evită reținerea unei taxe mai mari de 3% pentru fiecare retragere a pariorului.
De altfel, pentru evitarea plății unui impozit mai mare de 3% către stat, un parior trebuie să se limiteze la suma de 10.000 lei când efectuează o retragere. Un impozit de 3% este mai avantajos decât unul impus de celelalte două praguri de impozitare. Prin urmare, chiar dacă durează mai mult să primești toți banii în cont, o idee bună ar fi să efectuezi mai multe retrageri de maxim 10.000 lei dacă ai astfel de sume de retras și nu ai un motiv de grabă.
Offline
La agențiile stradale se plătesc taxe pentru fiecare pariu plasat. Asta nu de azi, de ieri, ci de aproximativ două decenii, când apăreau în România primele agenții de pariuri.
Astfel, pentru fiecare pariu plasat la o agenție stradală se va reține o taxă de 5% din miză. Prin urmare, dacă vei plăti la ghișeu 100 lei pentru un pariu, miza de pe bilet a acelui pariu va fi de 95 lei.
În cazul unui câștig la agențiile stradale vor fi aceleași 3 praguri de impozitare ca în cazul unei retrageri la pariuri online. Astfel, la un câștig până în 10.000 lei se va reține un impozit de 3% din câștig. În cazul unui câștig peste 10.000 lei se va reține un impozit de 300 lei, la care se adaugă 20% din ceea ce depășește suma de 10.000 lei. În fine, în cazul în care câștigul este de peste 66.750 lei, se va reține un impozit de 11.500 lei, la care se adaugă 40% din ceea ce depășește suma de 66.750 lei.
La fel ca în cazul retragerilor online, în cazul în care un bilet la agențiile stradale are un câștig potențial de peste 10.000 lei, ar fi indicat să împărțim suma pe mai multe bilete. Iar câștigul de pe un bilet să nu depășească suma de 10.000 lei.
Jocurile de noroc cu mize reale se adresează în exclusivitate persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani. Fii responsabil!