În România se găsesc foarte multe plante toxice, care vă pot cauza grave probleme de sănătate.

Unele dintre ele sunt periculoase doar dacă le consumați, în timp ce altele pot provoca răni, la o simplă atingere. 

Flora din România cuprinde o mulțime de plante periculoase, care pot duce chiar la deces. De aceea, cel mai bine este să fiți informați de pericolele care pândesc în superbele flori. 

Nu vă lăsați păcăliți de frumusețea acestora, ci evitați contactul cu plantele toxice.

Unele dintre acestea conțin otravă în fiecare parte a lor, în timp ce altele sunt periculoase doar dacă le veți consuma florile. 

Copiii sunt cei mai vulnerabili în momentul în care intră în contact cu o plantă otrăvitoare. Reacțiile pornesc de la dureri de cap, la greață și vărsături și pot ajunge chiar și la convulsii. 

Iată care sunt cele mai toxice plante din România:

1. Lăcrămioara 

Are un miros extrem de plăcut și se găsește în aproape toate curțile și grădinile românilor. Ceea ce puțină lume știe însă este că această superbă floare este otrăvitoare. 

Tulpina, frunzele și florile de lăcrămioară pot cauza grave probleme gastrointestinale, dureri de cap și iritații ale pielii. Lăcrămioara conține glicozide, niște compuși organici care pot afecta sistemul nervos, gastrointestinal și cardiovascular. 

2. Salcâmul galben 

Semințele salcâmului galben pot duce la deces, din cauza prezenței citisinei. Aceasta mai este cunoscută și sub denumirea de soforină sau ulexină și se găsește pe întreaga suprafață a salcâmului galben. 

3. Cucuta

Cel mai otrăvitor alcaloid care se găsește în cucută este coniina, care se aseamănă destul de mult cu nicotina. Este o otravă care poate crea probleme sistemului nervos central și poate duce la insuficiență respiratorie. 

Ceaiul de cucută are același  efect cu o băutură alcoolică. Otrava din această plantă poate duce la sufocare, după aproximativ 72 de ore de la consumarea ei. 

4. Narcisa

Cui nu-i plac superbele narcise, care anunță venirea primăverii? Aceste flori galbene sau albe se numără printre preferatele românilor, dar pot crea probleme de sănătate. 

Bulbii de narcisă, care seamănă foarte mult cu cei de ceapă, sunt extrem de toxici.Dacă sunt consumați, duc la greață, vărsături sau diaree. 

5. Crizantema

Și această floare este periculoasă pentru organismul uman. Crizantemele conțin o substanță toxică, dar din fericire, nu este letală. 

În cazul în care intră în contact prelungit cu pielea, această floare poate cauza iritații și usturimi. Se poate întâmpla chiar ca mâna să se umfle, după ce o atingeți de o crizantemă. 

Alte plante de care trebuie să ne ferim

Nu doar plantele enumerate mai sus sunt periculoase pentru om. Românii au în case sau în grădini destul de multe plante decorative, despre care nu știu că le pot crea porbleme. 

Una dintre acestea este și oleandrul, o plantă cu origini mediteraneene. Are digitoxină, o substanță care atacă inima și sistemul nervos central. Poate crea palpitații, dureri abdominale sau vărsături. 

De asemenea, și rubarba este toxică. Frunzele acestei plante duc la greață, diaree sau arsuri în gât. 

Din topul plantelor otrăvitoare nu putea lipsi mătrăguna. Dacă este consumată, aceasta crează boli cardiovasculare, tulburări gastrointestinale sau probleme de ordin psihologic. 

O persoană otrăvită cu mătrăgună va avea tulburări de vedere, tahicardie, își va pierde echilibrul și poate avea halucinații sau convulsii. 

  coral