Cetatea medievală Deva a fost martora unor transformări remarcabile în ultimul deceniu, iar în primăvara anului 2024 se pregătește să își deschidă porțile vizitatorilor, într-o nouă înfățișare și cu o ofertă extinsă de servicii.

Proiectul de restaurare, demarat acum mai bine de zece ani, a înregistrat progrese semnificative, iar cetatea își recâștigă gloria de altădată, cu ajutorul fondurilor europene și al eforturilor autorităților locale.

Incintele exterioare au fost restaurate în perioada 2013-2016, fiind reabilitate zidurile, porțile monumentale, Camera de artilerie și Bastionul, iar pe durata lucrărilor accesul publicului a fost restricționat.

O investiție considerabilă, de aproximativ 20 de milioane de euro, a fost dedicată reabilitării și refuncționalizării întregului complex, inclusiv a Incintei I, care va fi redeschisă pentru vizitatori în luna mai a anului curent.

Noile amenajări vor oferi o experiență unică, incluzând o esplanadă cu panoramă deosebită asupra orașului, spații pentru spectacole și expoziții, restaurante și cafenele, transformând cetatea într-una dintre principalele atracții turistice ale orașului.

Controversele legate de rezultatul lucrărilor nu au lipsit, cu unii localnici exprimându-și nemulțumirea față de pierderea aspectului „romantic” al ruinelor, în favoarea unei abordări mai practice și funcționale.

Cu toate acestea, transformarea Cetății Devei reprezintă un pas semnificativ în conservarea și punerea în valoare a unui monument istoric de o importanță remarcabilă, o fereastră în trecutul bogat și o promisiune pentru un viitor plin de oportunități.