Pariurile sportive pe mobil reprezintă noul trend în industria jocurilor de noroc, acest lucru datorându-se creșterii numărului de telefoane mobile (peste 7 miliarde la nivel mondial). De altfel, în 2024, raportul între utilizarea telefoanelor mobile și desktop este de 60.08% față de 37.85%, conform Global Stats, platformă de măsurare în timp real a pieței mobile globale.

Valoarea industriei online de pariuri sportive se ridică la 45.9 miliarde de dolari, conform Statista, cu o rată anuală de creștere de 7.41% pentru intervalul 2024-2029, la finalul căreia piața va valora 65.6 miliarde de dolari. Rata de utilizare a mobilelor la nivel european este de 58.2% din totalul pariurilor plasate online, în creștere față de 2019, atunci când era de 44.1%, conform EGBA, portal european dedicat analizei pieței de jocurile de noroc din regiune.

În ceea ce privește numărul jucătorilor care folosesc aplicații pariuri sportive și browserele mobile, acesta se ridică la 127.8 milioane de persoane, în creștere față de 2019, atunci când era de 60.3 milioane de utilizatori. Iar tendința este una de mărire a numărului de jucători care folosesc aplicațiile de mobil, astfel că pentru 2025 este așteptat ca totalul utilizatorilor să ajungă la 156.9 milioane de persoane. În aceste condiții, la ce se pot aștepta pariorii care folosesc aplicațiile mobile?

Cum au evoluat pariuri pe mobil de-a lungul timpului?

După dezvoltarea în 1994 a software-ului pentru operarea platformelor digitale de jocuri de noroc, în 1995 a fost lansat Intertops, acesta fiind site-ul pe care a fost plasat primul pariu online. La același operator a fost plasat și primul pariu mobil pe evenimentele sportive, acest lucru întâmplându-se cinci ani mai târziu, în 2000.

Ulterior, pe lângă plasarea de pariuri din browserele de mobil, au început să fie dezvoltate aplicații dedicate (pentru iOS din 2009, iar pentru Android din 2010). După 2017, aplicațiile mobile încep să fie mai folosite decât versiunile pentru desktop, iar din totalul accesărilor platformelor de pariuri sportive, peste 70% din trafic provine de pe mobil și din aplicații sau browserele mobile.

Care sunt tendințele pe piața aplicațiilor de pariuri pe sporturi în 2024?

Un procent de 18% dintre cei care pariază pe sporturi își doresc să încerce ceva nou, așa că, printre așteptările pariorilor în ceea ce privește aplicațiile de pariuri sportive se evidențiază:

  •   Optimizarea aplicațiilor pentru streamingul live al evenimentelor sportive – ca parte a experienței de pariere live, transmiterea în direct a partidelor de fotbal, baschet, tenis, box, handbal sau altor sporturi este o opțiune care nu trebuie să lipsească dintr-o aplicație mobilă.
  •   Implementarea funcțiilor de partjare cu rețelele de socializare – pariorii moderni își doresc să împărtășească pariurile, strategiile și experiențele lor cu prietenii virtuali. În plus, această opțiune ar stimula și creșterea nivelului de competitivitate între pariorii sportivi.
  •   Opțiuni de pariere live similare celor din aplicațiile pentru desktop – pariorii se așteaptă să aibă parte de o experiență de pariere completă, iar acest lucru include și varietatea de opțiuni de pariuri live care este disponibilă în browserele mobile sau în aplicațiile pentru desktop.
  •   Integrarea unui număr mai mare de instrumente de plată – în condițiile în care plățile mobile reprezintă caracteristica dominantă pe piață, pariorii se așteaptă să poată efectua depuneri și retrageri printr-o varietate de metode, de la carduri bancare, portofele electronice și aplicații precum Apple Pay sau Google Wallet până la criptomonede.
  •   Îmbunătățirea tehnologiilor de protejare a conținutului stocat în aplicațiile mobile de pariuri – criptarea serviciilor mobile, utilizarea unor metode de autentificare evoluate (2FA, Touch ID, Face ID, etc) și integrarea tehnologiei blockchain reprezintă cele mai valoroase modalități de securizare a aplicațiilor de mobil.

Pariorii au așteptări mari și în ceea ce privește designului interfeței de navigare: mod facil și eficient de plasare a pariurilor, vizualizare evidențiată a cotelor, confirmarea pariurilor cu eforturi minime, opțiuni de personalizare a funcțiilor, setarea sporturilor favorite, setări pentru notificări și ajustarea modului de vizualizare a meciurilor transmise în direct.

De asemenea, unul dintre trendurile globale pe piața jocurilor de noroc și, implicit a pariurilor sportive, este reprezentat dejocul responsabil. Aplicațiile de mobil vin cu notificări privind timpul petrecut pe platforma mobilă, opțiuni de limitare a resurselor alocate pariurilor și multe alte setări care susțin jocul în mod responsabil pentru pariorii sportivi.