Garda de Coastă și procurorii DNA au reținut pentru 24 de ore trei cetățeni români și un cetățean ucrainean, după ce aceștia au fost prinși în flagrant la intrarea în țară a unui container ce conținea 12.170.000 de țigarete nefiscalizate, evaluat la aproximativ 1.500.000 de euro. Cei patru indivizi ofereau mită vameșilor pentru a facilita intrarea mărfii de contrabandă în țară, relatează Agerpres.

Procurorii de la DNA – Serviciul teritorial Constanța au ordonat reținerea celor patru inculpați pentru infracțiuni de contrabandă, dare de mită și cumpărare de influență, toate comise în mod repetat.

Anchetatorii afirmă că în decursul anului 2023, cei patru inculpați au oferit sume cuprinse între 120.000 și 200.000 de euro pe container cu țigări și între 3 și 5 euro pe kilogram de tutun de narghilea unor persoane responsabile cu controlul în portul Constanța Sud Agigea. Aceste mită erau destinate pentru a facilita intrarea mărfurilor respective pe teritoriul României fără documente corespunzătoare.

Pentru a masca ilegalitatea, documentele de transport indicau alte mărfuri, precum limonadă, care anterior au fost importate legal.

În data de 30 decembrie, după sosirea în țară a containerului cu țigări nefiscalizate, în valoare de 1.500.000 de euro, procurorii anticorupție au constatat infracțiunea în flagrant. În autoturismul ocupat de doi dintre inculpați au fost descoperiți 110.000 de dolari, reprezentând o parte din suma promisă inițial (175.000 de euro) unui angajat al portului (martor în cauză).

Sâmbătă, cei patru inculpați urmează să fie prezențați în fața magistraților Tribunalului Constanța pentru a propune arestarea preventivă pentru 30 de zile.

În desfășurarea investigației, procurorii anticorupție au colaborat cu ofițerii de poliție din cadrul Gărzii de Coastă, Direcției de Operațiuni Speciale și cu Biroul Vamal Constanța Sud Agigea.

coral