• Ediția de anul acesta a Festivalului Internațional de Carte îi are ca invitați principali pe: Guillermo Arriaga, Dacia Maraini și David Machado.
  • Tematica din acest an, „AI și Cartea”, are ca scop principal conectarea tehnologiei și a culturii.

Cea de-a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Carte va aduce în inima Clujului, în Piața Unirii, trei scriitori de talie mondială, care au numeroase premii la activ și care au influențat într-un mod pozitiv literatura contemporană, Guillermo Arriaga, Dacia Maraini și David Machado. FICT, în parteneriat cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Consiliul Local Cluj-Napoca și Consiliul Județean Cluj, susține cultura scrisă română și universală

„Ediția a IX-a de FICT este una cu totul specială datorită invitaților speciali și a tematicii propuse publicului. Un boxer, fiica unei prințese și un economist. Și, desigur, fiecare în parte, unii dintre cei mai mari scriitori ai lumii: Guillermo Arriaga, Dacia Maraini și David Machado! Sunt convins că publicul FICT va fi încântat să le cunoască poveștile de viață și să-i întâlnească în persoană. O mare noutate pentru Cluj!”, a declarat Gabriel Bota, directorul Festivalului Internațional de Carte Transilvania.

Guillermo Arriaga 

Este un reputat scriitor, scenarist, regizor și producător mexican. Munca lui în industria cinematografică, în special colaborarea în calitate de scenarist cu regizorul Alejandro González Iñárritu la filme ca Amores perros (Iubiri și câini), 21 de grame sau Babel, i-a adus nominalizări la Oscar, BAFTA și Golden Globes și numeroase premii la cele mai importante festivaluri de film din lume, cum ar fi Cannes sau Sundance.

În ipostaza de scriitor a publicat romanele Escadron Ghilotina (1991), Un dulce miros de moarte (1994), Bivolul nopții (1999) și volumul de proză scurtă Retorno 201 (2006), care au fost traduse în peste optsprezece limbi, inclusiv în limba română.

Sălbaticul (2016) este cel mai recent roman al său. 

Dacia Maraini

Este cu siguranță cea mai cunoscută și una dintre cele mai apreciate scriitoare italiene. Personalitate literară poliedrică a scris de-a lungul anilor romane, precum și volume de poezii, eseuri, teatru, interviuri și a participat activ la viața culturală și socială a Italiei. A primit numeroase premii. Cărțile sale au fost traduse în multe limbi, iar piesele de teatru au fost jucate pe scene din lumea întreagă. În anul 2014 a fost nominalizată la Premiul Nobel pentru literatură. În limba română i-au fost traduse până acum romanele Lunga viață a Mariannei Ucrìa (Edit. Univers, ed. a II-a Edit. Școala Ardeleană) și Voci (Edit. Paralela 45) și volumul dedicat lui Pier Paolo Pasolini Dragă Pier Paolo (Edit. Casa Cărții de Știință). Daciana Maraini ajunge la FICT cu ajutorul parteneriatului cu Institutul Italian de Cultură.

 

David Machado

 

S-a născut în Lisabona în 1978. E autorul romanelor Fabulosul teatru al uriașuluiLăsați pietrele să vorbeascăIndice mediu de fericire (Premiul Uniunii Europene pentru Literatură, Premiul Salerno Libro d’Europa), Pe sub piele, Educația lăcustelor. A mai publicat numeroase povestiri pentru copii, printre care Noaptea animalelor inventate (Premiul Branquinho da Fonseca 2005), Rechinul în cadă (Premiul Autor SPA/RTP 2010), Eu credÎntr-o noapte a căzut o stea, Alfabetul dezgustătorPas cu pasCălătorie spre inima întunericului și Calul meu de nestrunit, precum și romanele pentru adolescenți Nu te îndepărta (White Ravens 2019) și Regii mării. Cărțile sale au fost traduse în peste cincisprezece limbi. Romanul Indice mediu de fericire a apărut în 2022 la Casa Cărții de Știință, în traducerea Veronicăi Manole, cu sprijinul Institutului Camões al Direcției Generale pentru Carte din Lisabona.

 

FICT 2023, axat pe tehnologie și cultură

 

Anul acesta, Festivalul Internațional de Carte este axat pe duo-ul dinamic al tehnologiei și culturii. Motto-ul fiind „AI și cartea”, organizatorii, prin dezbateri, conferințe și discuții, vor arăta cum tehnologia modernă și farmecul atemporal al cărților se completează perfect.

Echipa FICT își dorește ca scenariul de anul acesta să aibă un format inovator, plin de dezbateri de interes și teme de actualitate care contează pentru tinerii din ziua de astăzi și nu numai. De la Inteligența Artificială, care este cel mai discutat subiect în prezent, până la realitatea augumentată, care ne ajută să ne depășim limitele minții și la impactul social, le atingem pe toate, raportându-le, desigur, la comunitate.

Specialiști de prim rang din mediul academic, IT, influenceri din social media, medicină și nu numai, ne vor onora scena cu înțelepciunea și perspectivele lor în perioada 28 septembrie – 1 octombrie.

„Tematica ediției de anul acesta, ”AI și Cartea”, are ca scop principal conectarea celor două domenii, tehnologia și cultura, și a arăta că ele nu sunt în raport de contradicție ci, mai degrabă sunt complementare. Cultura dă esență Tehnologiei. Pentru a înțelege cât mai bine tehnologia și evoluția ei rapidă, trebuie să fim conectați cultural. Iar acest lucru se poate face foarte simplu prin Lectură și prin creșterea interesului pentru cunoaștere, pentru exprimarea emoțiilor, pentru formarea de comunități, pentru înțelegerea raportului dintre uman și artificial. Tehnologie, Literatură, Roboți, Medicină și Sport! Un FICT ca niciunul până acum! Un FICT de neratat!”, a adăugat Gabriel Bota.

Festivalul Internațional de Carte Transilvania (FICT) va avea loc în Piața Unirii din Cluj-Napoca în perioada 28 septembrie – 1 octombrie 2023.

Despre FICT

Festivalul Internațional de Carte Transilvania (FICT) este un festival de anvergură internațională care susține cultura română. În fiecare an, în cadrul festivalului sunt prezente cele mai importante edituri naționale și au loc zeci de lansări de carte, sunt prezenți invitați de onoare din diferite țări, au loc întâlniri cu scriitori români urmate de sesiuni de autografe și lecturi publice, recitaluri de poezie, conferințe, colocvii, spectacole de teatru. Festivalul Internațional de Carte Transilvania reunește astfel an de an diverse laturi ale artei într-un proiect unic european, contribuind direct la stimularea interesului pentru cultură și lectură.

FICT are un caracter educativ, științific, cultural și social, având scopul promovării cercetării științifice, a culturii române, a spiritului civic, susținerii publicațiilor științifice de specialitate, a materialelor de popularizare, organizării de manifestări științifice și expoziționale, cointeresării opiniei publice în activitatea de ocrotire a patrimoniului transilvănean și național. coral coral